VERA Zienema projecteert cult-klassieker ‘Twelve Monkeys’ met 35mm-projector

Foto: Publiek Domein

Maandag 18 december gaat de 35mm-projector van VERA Zienema weer lopen. Dit keer draait de celluloid print van een regelrechte blockbuster: ‘Twelve Monkeys’.

De laatste VERA Zienema van 2017 is een geweldige cult-klassieker waarmee het jaar maandag in stijl wordt afgesloten.

35mm

De projector van VERA Zienema is een van de weinige 35mm-projectoren die nog actief in een Nederlandse bioscoop wordt gebruikt. Een echte filmstrook die met een hoop lussen en slingers over spoelen door een filmprojector loopt, vergelijkbaar met de negatieven van analoge foto’s, dat is een 35mm-projector.

Tot voor kort was 35mm het meest gebruikelijke formaat voor bioscoopfilms, in 2012 hebben echter vrijwel alle Nederlandse bioscopen de overstap gemaakt naar digitale vertoning. Dit maakt de 35mm-projector van VERA Zienema een met uitsterven bedreigde rariteit, en VERA Groningen één van de laatste plekken waar men een ouderwetse filmervaring kan beleven.

Twelve Monkeys

De cult-klassieker Twelve Monkeys is een film uit 1995 van regisseur Terry Gilliam. De film speelt zich af in een toekomstige wereld verwoest door ziekte. Een gevangene, gespeeld door acteur Bruce Willis, wordt teruggestuurd in de tijd om informatie te verzamelen over een door de mens gemaakt virus dat het grootste deel van de menselijke bevolking op de planeet heeft vernietigd.

De film portretteert een aantal relevante maatschappelijke thema’s, zoals tijdreizen en de paradoxen die het met zich meebrengt, maatschappelijke relevantie van psychosen en waandenkbeelden en de mogelijke catastrofale gevolgen van ongeremde wetenschappelijke vooruitgang. Twelve Monkeys is een film die de toeschouwer zélf in een onzekere toestand achterlaat.

VERA Zienema

VERA Zienema, de bioscoop van VERA Groningen, vertoont elke dinsdag van de week films van verschillende genres in de grote zaal van VERA. Zienema is eenmalig op maandag in verband met een concert op dinsdag 19 december.

De aanvang is om 20.30 uur.

Locatie

Vera Zienema, Oosterstraat 44 in Groningen.

Voor meer informatie: vera-groningen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen