Zeventien | 17 in de Der Aa-kerk in Groningen

Foto: Bijzondere Locaties Groningen

In het weekend van vrijdag 8 tot en met zondag 10 december presenteert Prime in de Der Aa-kerk in Groningen een muziekinstallatie en drie concerten rondom het thema ‘Kerstvloed’.

Bewegende lichtinstallatie

Centraal element tijdens de concerten van zeventien | 17 is de bewegende lichtinstallatie ‘Onder de Kerstvloed’ die de Groninger mediakunstenaar Dennis Molema bedacht voor het koor van de Der Aa-kerk.

Multimedia-instrumentalist Jan Klug maakt een soundscape waarin hij de klanken van de Groninger kerkklokken verwerkte, die als ‘alarm’ in 1717 werden geluid.

Slagwerk Den Haag – vrijdag 8 december

Vrijdagavond 8 december speelt Slagwerk Den Haag in de Der Aa-kerk ‘Vitreous Space’, waarin klanken van klokken, bellen, water en wind zich verspreiden door de kerk. Met muziek van minimal componisten als Luther Adams, James Tenney, Kate Moore, Anthony Fiumara en Peter Garland.

Lacrimosa or 13 Magic Songs – zaterdag 9 december

Zaterdagavond 9 december is er een uitvoering van ‘Lacrimosa’ door het uit zeven violisten bestaande ensemble Shapeshift. ‘Lacrimosa’ is een eigentijds requiem van de jonge componist Maxim Shalygin. Shalygins eigen Lacrimosa bestaat uit dertien delen, die deels wel, maar deels ook niet een religieuze lading lijken te hebben.

Shapeshift is een flexibel ensemble, zowel qua instrumentatie als qua diversiteit aan producties. Het ensemble werkt met de meest getalenteerde solisten van onze generatie, die avontuur en experiment met groot enthousiasme tegemoet treden.

The ballad of the Salt Water – zondag 10 december

Zondagmiddag 10 december is er een uitvoering van de nieuwe compositie ‘The Ballad of the Salt Water’ van Douwe Eisenga (première).

Dit in combinatie met muziek van Eric Whitacre, Emil Råberg en Peter Gabriël waarin water en natuurgeweld de rode draad vormen. Eisenga schreef de compositie The Ballad of the Salt Water voor orgel en drie koren.

Naast The Ballad of the Salt Water klinken ook andere werken met associaties op de kerstvloed van 1717. De werken worden uitgevoerd in een doorgaande vorm, zonder pauzes tussen de werken.

De verschillende uitvoerenden musiceren vanuit verschillende plaatsen in de Der Aa-kerk. Uitvoerenden zijn onder andere het Noordelijk Vocaal Ensemble, Jong Vocaal Groningen en Tous les Oiseaux.

Kerstvloed

In 2017 is het 300 jaar geleden dat het Noordzeekustgebied getroffen werd door een zware stormvloed. De Kerstvloed van 1717, die duizenden mensenlevens eiste, was de grootste natuurramp van Nederland in de afgelopen vier eeuwen. Aanleiding voor diverse Groningse organisaties om stil te staan bij het thema ‘de kracht van water, toen en nu’.

Aanvangstijden en locatie

De aanvangstijd op vrijdag 8 december en zaterdag 9 december is 20.00 uur. De tijd op zondag 10 december is om 16.00 uur.

Kaarten à € 12,50 (€ 7,50 voor studenten en jongeren tot 18 jaar) zijn verkrijgbaar op www.blgroningen.nl/agenda

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen