Concert Klaas Hoek in de Der Aa-kerk in Groningen

Foto: Der Aa-kerk

Donderdag 25 juni opent de Der Aa-kerk in Groningen haar deuren voor een bijzonder concert van musicus Klaas Hoek.

Klaas Hoek speelt samen met de Youth Percussion Pool muziek van Arvo Pärt, Charles Ives, J.S. Bach en John Cage. Ze spelen werken waarin ‘bijgeluiden’ een hoofdrol spelen.

Dit sluit aan bij de het optreden van dichter Henk Ester tijdens dit concert. Hij draagt voor uit zijn bundel ‘Bijgeluiden’ waarmee hij in 2013 de Cees Buddingh’-prijs won. Muzikale gedichten, machinale orgelklanken en huishoudelijke apparaten zorgen voor een ‘een ode aan het stoomorgel’, een programma dat Klaas Hoek als eigenzinnig musicus pur sang karakteriseert.

Concert Klaas Hoek Der Aa-kerk

Klaas Hoek ontving de Schnitgers Droomprijs in 2014 voor zijn bijzondere verdiensten aan de ontwikkeling van de hedendaagse orgelcultuur in Nederland. Dit concert is de uitwerking van de prijs.

Klaas Hoek
Klaas Hoek is in de orgelwereld al decennialang op allerlei terreinen actief van uitvoeren van nieuwe muziek, oude muziek, het componeren of het verzinnen van bijzondere projecten. Hoek werkte samen met grote componisten als Xenakis, speelde jarenlang  in het innovatieve Up There Trio, publiceert, bedacht het windharmonium, bracht orgelmuziek buiten de kerk en componeert en produceerde radioprogramma’s.

Schnitgers Droomprijs
Voorafgaand aan het concert wordt De Schnitgers Droomprijs 2015 om 19.30 uur uitgereikt. De jaarlijkse onderscheiding wordt uitgereikt aan een kunstenaar die een belangrijke bijdrage levert aan de actuele orgelcultuur in Nederland. De prijs is voor het eerst uitgereikt tijdens het muziekfestival Schnitgers Droom in 2011.

Schnitgers Droom
Dit concert is onderdeel van Schnitgers Droom. De Der Aa-kerk beschikt over een orgel van de Hamburgse orgelbouwer Arp Schnitger (1648-1719). Met een succesvol festival werd in 2011 het beroemde orgel na jaren van restauratie opnieuw in gebruik genomen. Sindsdien worden er in de serie Schnitgers Droom concerten georganiseerd rond het Schnitgerorgel met traditie en vernieuwing als rode draad. Het programma brengt orgelcultuur op een brede, toegankelijke en inspirerende manier in beeld en is nadrukkelijk meer dan het traditionele kerkorgel.

Uitvoerenden
Klaas Hoek – orgel, harmonium
Henk Ester – voordracht
Youth Percussion Pool – slagwerk

Locatie en tijd:
Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen
donderdag 25 juni 2015 om 20.15 uur
Kaarten zijn verkrijgbaar op www.blgroningen.nl/agenda en bij Het Hanze Huis en Boekhandel van der Velde (Akerkhof).

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen