Fietstocht ‘Eetbare Stad’ in Groningen

Hof van Reseda-initaitiefnemer Henkjan de Haan.
Foto: Natuur en Milieufederatie Groningen

De fietstocht Eetbare Stad Groningen slingert zaterdag 23 september voor de achtste jaar op rij langs diverse inspirerende en uiteenlopende moestuininitiatieven in de stad. Dit jaar staan De Geheime Tuin, Buurtmoestuin Molukkenstraat, Buurtboomgaard Oosterhogebrug, Buurtmoestuin Tasmantoren en het Hof van Reseda op het programma.

Open Dag bij de Geheime Tuin

De fietstocht start bij De Geheime Tuin, een nieuw initatief met zowel plukfruit als moestuinbakken tussen Bedumerweg en Johan de Wittstraat.

Initatiefneemster en duizendpoot Christine Boonstra zal het gezelschap ontvangen. De buurttuin is niet het enige project waar zij zich mee bezighoudt in en voor de buurt en graag vertelt ze er meer over.

Christine Boonstra: “Ik ben zelf heel druk geweest met het opstarten van deze tuin en elke keer als mensen me ernaar vroegen zei ik dat het nog geheim was. Zo zijn we bij de naam gekomen. En het is een prachtig boek en dito film natuurlijk. Daar heb ik nog een videoband van liggen om volgend jaar zomer eens te vertonen op de tuin.”

Buurtmoestuin Molukkenstraat

Daarna staat buurtmoestuin Molukkenstraat op het programma, die van locatie veranderde in verband met nieuwbouw en nu in samenwerking met en op het terrein van drie zorginstellingen opnieuw is verrezen.

Zo kunnen de bewoners van instellingen, vaak niet mobiel genoeg om zelf actief te tuinieren, wel genieten van de activiteit van de buurtbewoners op de moestuin en natuurlijk van het groen.

Buurtboomgaard Oosterhogebrug

Buurtboomgaard Oosterhogebrug is een groene parel in de gelijknamige wijk. Initiatiefneemster Catharina Sala wacht er de fietsers op met koffie en thee. Hier wordt tevens gestopt voor de lunch.

Tasmantoren

Daarna fietst het gezelschap door naar de buurtmoestuin bij die opvallende nieuwbouwflat in de stad: de Tasmantoren.

Annemarten en Lucy Groenman over de tuin: “In eerste instantie was niet iedereen even enthousiast over het idee. Inmiddels is moestuinieren een enorme trend dus je hoort er niet zoveel meer over. Daarbij hebben we veel goodwill ‘gekweekt’, door een deel van de oogst in kistjes bij de ingang te zetten, om gratis mee te nemen.

Hof van Reseda

De tocht besluit bij ‘oud gediende’ Hof van Reseda. De tuin die zeven jaar geleden als één van de eerste Eetbare Stad initiatieven verrees achter de huizen aan de Resedastraat, heeft al heel wat ontwikkelingen en oogstseizoenen meegemaakt.

Over de Eetbare Stad

De stad Groningen kent inmiddels een 70-tal Eetbare Stad-initiatieven, waarbij een kleine tot grote groep buurtbewoners tuiniert in de openbare ruimte. Van een enkele bessenstruik tot boomgaard, van enkele moestuinbedden in de volle grond tot een groot aantal moestuinbakken.

De Natuur en Milieufederatie Groningen organiseert voor de deelnemers ervan in samenwerking met de Gemeente Groningen al jaren activiteiten, waaronder de jaarlijkse fietstocht en verzorgt een nieuwsbrief en een facebook community.

De fietstocht ‘Eetbare Stad’ begint om 11.00 uur bij De Geheime tuin (een grasveld tussen de appartementencomplexen aan Bedumerweg en Johan de Wittstraat) en eindigt bij het Hof van Reseda aan de Resedastraat om 15.00 uur.

Deelname is gratis.

Aanmelden

Aanmelden kan via spits-online.nu/platform of kijk op eetbarestadgroningen.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden