Ghetto activiteiten in Oosterstraat en Synagoge 9 t/m 20 juni

'Verweven'
Foto: Peter Garfield, beeldhouwgroep ‘Van idee tot verbeelding’ bij Vrijdag

Vrijdag 19 juni is de première van “Ghetto“, de theatervoorstelling met zang, muziek en dans, gespeeld door leerlingen van de Jeugdtheaterschool VRIJDAG. De voorstelling speelt in een loods aan de Ulgersmaweg 6

Voorafgaand aan de première, vanaf dinsdag 9 juni, zijn er exposities beeldende kunst, muziek- en theateroptredens en previews van de voorstelling.

De voorstelling “Ghetto” wordt gespeeld in het kader van 70 jaar bevrijding.

Tentoonstelling ‘Ongezuurd’, Wereldse vogels en workshop
Tijdens deze tentoonstelling, onder de naam ‘Ongezuurd’, zijn twintig beeldhouwwerken te zien, gemaakt door de deelnemers van de beeldhouwgroep van VRIJDAG onder leiding van Wia van Dijk.

De tentoongestelde ruimtelijke werken tonen een verscheidenheid aan opvattingen over vrijheid, actualiteit, macht en onmacht. Vrijheid van denken en handelen is terug te zien in de diversiteit van beelden met een verscheidenheid aan opvatting en materiaalhantering. Dit maakt dat de tentoonstelling ongezuurd de geest prikkelt en aanzet tot denken.

De titel ‘Ongezuurd’ verwijst naar: onbewerkt, puur en naar ongezuurd brood dat in het joodse geloof het zinnebeeld is van een rein en heilig leven, waarin men zich geestelijk voedt met het ‘brood van het leven’. Bezoekers, jong en oud, kunnen naast kijken ook zelf meedoen.

Er staat ook een carrousel, getiteld Wereldse vogels, gemaakt van oude landkaarten met wensen van kinderen. Deze carrousel mag verder groeien; iedereen kan zijn of haar wens eraan toevoegen. Geïnspireerd door de beelden die tentoongesteld staan en door het thema vrijheid.

Op locatie wordt een workshop gegeven door een kunstenaar. Meer informatie hierover is te lezen via www.bijvrijdag.nl.

De opening is dinsdag 9 juni om 17.00 uur door dichter Egbert Hovenkamp.

De  Locatie: Oosterstraat 52
De openingstijden: maandag t/m zaterdag 12.00 – 18.00 uur donderdagavond tot 20.00 uur.

Expositie, theater en muziek in de Synagoge
Ook vinden diverse activiteiten plaats in de Synagoge aan de Folkingestraat 60. Op 15 en 17 juni is er om 16.00 uur een expositie van Vrijheidsbeelden over vriendschap, vrede en wensen te zien. Deze beelden zijn gemaakt van papier maché door kinderen van de Stichting Kinderopvang Stad Groningen (SKSG).

Om 17.00 uur spelen 8 leerlingen van de Jeugdtheaterschool onder leiding van Hanneke van der Molen korte voorstellingen, bewegingscollages, geïnspireerd op de beelden. En er is een sneak preview van de voorstelling Ghetto met scenes uit het stuk en muziek.

“Ghetto” wordt mede mogelijk door: VSB fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, vfonds,  Kunstraad Groningen en Gemeente Groningen.

Voor meer informatie: www.bijvrijdag.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden