Debatserie Nieuw Licht in de Der Aa-kerk in Groningen: Marja Pruis

Marja Pruis.
Foto: © Anja van Wijgerden

Dinsdag 12 september start een nieuwe debatserie Nieuw Licht in de Der Aa-kerk in Groningen. In deze aflevering presenteert Marja Pruis haar pamflet ‘Omdat je het waard bent – Nieuw licht op eigenliefde in tijden van sociale media’. Coreferent is essayist en filosoof Miriam Rasch.

In de serie filosofische pamfletten Nieuw Licht van Frank Meester en Coen Simon leggen ze de scherpste hedendaagse denkers een vraag voor uit een klassiek geworden tekst van filosofen als De Beauvoir, Camus, Freud, Rousseau en Aristoteles.

Elk essay levert een oordeel op over de huidige tijd en wordt vergezeld van een fragment van de klassieke tekst en een voorwoord van Meester en Simon. In de Der Aa-kerk in Groningen en in de Rode Hoed in Amsterdam wordt na iedere uitgave van het essay een debat georganiseerd.

La Rochefoucauld

François de la Rochefoucauld (1613 – 1680) was een Franse schrijver, die vooral bekend is geworden door Réflexions ou sentences et maximes morales (1665) of kortweg Maximes, korte, bondige uitspraken of aforismen over deugd en moraal.

‘Wat wij houden voor een deugd,’ schreef hij, ‘is vaak niets anders dan een combinatie van gebeurtenissen en belangen die moedwillig of door het toeval bij elkaar worden gebracht.’

Schijnmoraal

De schijnmoraal die La Rochefoucauld voor zijn tijd wist bloot te leggen, lijkt in onze tijd als vanzelf boven te komen drijven in de gevierde successen, zelffelicitaties en opzichtige liefdadigheid op de sociale media.

Met het amorele fileermes van La Rochefoucauld analyseert Marja Pruis de moraal van onze tijd om antwoord te geven op de vraag of de mens misschien meer van zichzelf is gaan houden? Is de selfie-cultuur hiervan het bewijs? ‘Het omgekeerde lijkt eerder het geval; als eigenliefde zo’n groot podium vindt, is zelfhaat nooit ver weg.’

Marja Pruis

Marja Pruis (1959) schreef onder meer de veelgeprezen romans ‘De vertrouweling’, ‘Atoomgeheimen’ en ‘Zachte riten’ en het biografische portret Als je weg bent. Over Patricia de Martelaere’.

Ze is criticus en columnist voor De Groene Amsterdammer. Haar essayboek ‘Kus me, straf me’. ‘Over lezen en schrijven, liefde en verraad’ werd genomineerd voor de AKO Literatuuurprijs en won de Jan Hanlo Essayprijs.

Miriam Rasch

Coreferent in de Der Aa-kerk is essayist en filosoof Miriam Rasch. Zij studeerde literatuurwetenschap en filosofie en werkt bij het Instituut voor Netwerkcultuur van de Hogeschool van Amsterdam.

Ze schrijft essays en kritieken voor onder meer De Gids, De Groene Amsterdammer en Revisor. Onlangs verscheen haar essaybundel ‘Zwemmen in de oceaan. Berichten uit een postdigitale wereld’.

De aanvang is om 20.00 uur.

Kaarten à €7,50 zijn verkrijgbaar op www.blgroningen.nl/agenda en bij Boekhandel Godert Walter (Oude Ebbingestraat 53) en Boekhandel Van der Velde (Akerkhof 45-47) in Groningen.

Locatie

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden