Viering Groningens Ontzet 2017

Foto: You Tube/ Beeldcitaat {Jan Eggens}

Groningen viert deze week het ontzet in 1672! De activiteiten rondom dit ontzet worden ook dit jaar weer georganiseerd door de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken. Alle activiteiten, behalve de kermisattracties, zijn gratis toegankelijk.

De feestelijkheden zijn dinsdag gestart met de opening van de kermis op de Grote Markt. De kermis duurt tot en met maandag 28 augustus.

De komende drie dagen staan in het teken van het Bommen Berend Muziektheater en de Vestingdag Groningen op zaterdag, het NNO 28 augustus concert op zondag en als afsluiting van Groningens Ontzet op maandag 28 augustus groots vuurwerk.

Programma

Bommen Berend Muziektheater

Zaterdag 26 augustus is om 14.00 uur de première van de voorstelling van het Bommen Berend Muziektheater in het gebouw van Usva aan de Munnekeholm 10. Bakkersdochter Zwaantje verzet zich samen met de zoon van de bierbrouwer tegen het geweld van Bommen Berend.

Zaterdag zijn er ook nog voorstellingen om 16.00 en 20.00 uur en op maandag 28 augustus om 14.00, 16.00 en 20.00 uur in het Der Aa theater aan de Akerkstraat 11.

Het Bommen BerendJeugdkoor is een initiatief van Marcel den Os voor de Koninklijke Vereeniging van Volksvermaken.

Aanmelden via: [email protected]

Vestingdag Groningen 2017

Op zaterdag 26 en zondag 27 augustus vindt in het Scheepvaartmuseum Vestingdag Groningen plaats. Dit is een samenwerking tussen Stichting Vestingdagen Noord Nederland en de KVvV.

Een Groningse vertoning van de historische gebeurtenissen in 1672. Op het binnenterrein van het museum staan tenten van de soldaten die er wonen en leven. Ook is er een exercitieterrein.
Verder zijn er lezingen over de geschiedenis tot aan 1672 en het jaar 1672 zelf en is er uitleg over wapens die gemaakt zijn tussen 1500-1800 na Christus.

Locatie: Noordelijk Scheepvaartmuseum, Brugstraat 24 in Groningen.

Zaterdag 26 augustus van 18:00 tot 22:00.
Zondag 27 augustus van 10:00 tot 16:00.

NNO 28 Augustusconcert

Het NNO 28 Augustusconcert vindt zondag 27 augustus van 20.00 uur tot 22.00 uur. De presentatie is door Harry Piekema. Het thema is filmmuziek. Dit gratis toegankelijke concert is op de Vismarkt.

Activiteiten Groningens Ontzet maandag 28 augustus 2017

Maandag 28 augustus starten de activiteiten om 08.15 uur met ´t Peerdespul in het Stadspark en eindigt het Groningens Ontzet om 22.30 uur met het groots en briljant vuurwerk in de Zuiderhaven.

De dag begint om 08.30 uur met plechtigheden bij de buste van Carl von Rabenhaupt, die inmiddels op z’n nieuwe plek staat op het Waagplein nabij het Goudkantoor. Daarna zullen de burgemeester van Groningen, de Commissaris van de Koning en de voorzitter van de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken een krans leggen bij de buste. Tot slot wordt het Grönnens Laid gezongen.

Om 9.00 uur worden de klokken van de Martinitoren geluid. Groningen wordt wakker en viert feest.

  • Traditionele paardenkeuring en tevens presentatie van het Groninger Paard is van 9.30 uur tot 11.00 uur op de Vismarkt.
  • Op het Bordes van het Stadhuis op de Grote Markt is van 10.00 tot 17.00 uur: Mini expositie en startpunt ontdekkingstocht Het Verhaal van Groningens Ontzet.
  • In het Academiegebouw, Broerplein is van 11.30 tot uiterlijk 12.30 uur de jaarlijks terugkerende 28 Augustus Rede. Spreker is Freek de Jonge.

Stadspark

De spectaculair Concours Hippique, met deelname van ruim 200 paarden en een presentatie van het Groninger Paard is van 8.45 uur tot 17.30 uur in het Stadspark. Het eerste CH in Groningen werd 160 jaar geleden georganiseerd, met dressuur, tuigpaarden, springwedstrijden en shownummers.

Het Groninger Paard staat centraal tijdens Groningens Ontzet 2017

Activiteiten op de Vismarkt

Van 13.00 uur tot 18.00 uur zijn verschillende activiteiten, met spectaculaire springkussens, de presentatie van 2 Tesla’s, presentatie van Groningen Airport Eelde en DroneQuest organiseert samen met Dronevents een demonstratie met drones. Ook wordt een drone verloot.

Verder zijn er activiteiten bij de Reitemakersrijge, rond de Kleine en Hoge der A met een boekenmarkt en de drakenbootrace. Op het Waagplein is de Band Battle, waarbij Groninger talenten zich presenteren. Ook in de binnenstad en de Westerhaven zijn verschillende activiteiten.

De afsluiting van de viering van Groningens Ontzet deze dag is in de Zuiderhaven van 22.30 uur tot 23.00 uur met spectaculair vuurwerk.

Bij de viering van Groningens Ontzet horen de kleuren groen en wit. Om de stad feestelijk te kleuren worden in de binnenstad groen witte banieren opgehangen.

Voor meer informatie over alle activiteiten en het totale programma: www.volksvermakengroningen.nl of download de app ‘bommen berend’

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden