Verhalen over Kerstvloed 1717 en Groninger Springtij op Noorderzon

Foto: Still uit Rockumentary ‘Open the Gate’.

De Verhalen van Groningen is dit jaar terug op Noorderzon met een gevarieerd gratis programma in de Horatiotent, na het succes van vorig jaar met ‘Groninger geschiedenis voor Dummies’. Fascinerende lezingen over de Kerstvloed tot sfeervolle ‘Rockumentaries’ en talkshows over de Groninger popgeschiedenis staan op het programma tot en met zaterdag 26 augustus.

Kerstvloed 1717

Het is dit jaar 300 jaar geleden dat het Noordzeekustgebied getroffen werd door een zware stormvloed op kerstavond. De zogenaamde Kerstvloed kostte duizenden mensen het leven. Het was de grootste natuurramp van Nederland in de afgelopen vier eeuwen.

‘Wat gebeurde er toen? En hoe verhouden wij ons nu ten opzichte van water en natuur? Deze vraag doet ook vandaag de dag menig discussie oplaaien.’

De Verhalen van Groningen neemt de bezoeker op donderdag 24 en vrijdag 25 augustus vanaf 18.00 uur mee door het verleden, heden en de toekomst van de kracht van het water.

Van Groninger Springtij tot de opkomst van techno en hiphop

De Verhalen van Groningen organiseert zaterdag 26 augustus in samenwerking met het Poparchief en Rockumentary Grunn een dagvullend programma waarin een ode wordt gebracht aan de Groninger popgeschiedenis.

Om 14.00 uur wordt er afgetrapt met negen ‘Rockumentaries’, minidocumentaires over uiteenlopende muzikale onderwerpen. Daarna zijn er om 17.30 uur bijzondere verhalen te beluisteren met Igor Wijnker en Lou Leeuw over muziekstad Groningen.

En als uitsmijter gaat Carmen Schilstra, aan de hand van bijzondere fragmenten en anekdotes, vanaf 18.30 uur in gesprek met verschillende bekende gasten uit de Groninger popscene als Peter van der Heide, Robb Kauffman en Johanz Westermann over Groninger Springtij en de opkomst van techno en hiphop.

‘Sla Dood!’

In de op één na oudste boerderij van Groningen participeert De Verhalen van Groningen in de theatervoorstelling ‘Sla Dood!’ van Buning & Van Der Wijk. Deze voorstelling richt zich op de vergeten historie van Harmen Schoenmaker: de doopsgezinde bewoner van het Groningse dorp ’t Zandt die zichzelf in 1535 uitriep tot God de Vader, wat leidde tot een uniek geval van religieuze massahysterie.

De voorstelling is te zien tot en met zondag 27 augustus om 16.00 uur en 20.30 uur in Boerderij Reitdiep aan de Hoogeweg 13.

Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.

Meer informatie: www.deverhalenvangroningen.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden