Freek de Jonge houdt 28 augustus lezing

Foto: You Tube/ Beeldcitaat {RTVOOG}

Cabaretier Freek de Jonge houdt maandagmorgen 28 augustus de jaarlijkse 28 Augustus Lezing.

De lezing begint om 11.30 uur en duurt tot 12.30 uur en vindt plaats in de aula van de Universiteit aan de Broerstraat.

Vrijheid

Thema van de 28 Augustuslezing is Vrijheid. Met het Ontzet van Groningen door legercommandant Carl von Rabenhaupt herkregen de Groningen op 28 augustus 1672 weer hun vrijheid. Reden genoeg om in de Lezing daar jaarlijks aandacht voor te vragen.

Freek de Jonge zal ongetwijfeld op zijn eigen wijze zijn licht laten schijnen over het begrip Vrijheid. Het kan niet anders of ook zijn actie als initiatiefnemer van de gaswinningspetitie Laat Groningen niet zakken, tegen de gevolgen van de Groninger aardgaswinning komt daarbij aan bod.

Freek de Jonge

Freek de Jonge groeide de laatste decennia uit tot de meest veelzijdige cabaretier van Nederland.

De Jonge werd geboren in het Groningse Westernieland (1944) en groeide op in Workum, Zaandam en Kloetinge. Student culturele antropologie in Amsterdam, waar hij Bram Vermeulen ontmoette en met hem Neerlands Hoop oprichtte. In 1979 begon de Jonge aan een imponerende solocarrière.

Een lange reeks van zeer succesvolle voorstellingen volgde. In 1997 scoorde hij een nummer-1 hit met het nummer Leven na de dood. In het voorjaar van 2017 hield Freek de Jonge de Verkiezingsconference, De Stemmin5. Komend seizoen staat hij in de theaters met de voorstellingen Zaansch Veem en Koffers.

Naast zijn werk als cabaretier ondernam Freek de Jonge vele activiteiten: hij schreef romans, columns, presenteerde televisieprogramma’s en speelde in films. Ook schreef hij liedteksten: voor Liesbeth List schreef hij Oude Foto. Voor Boudewijn de Groot het nummer De Vondeling van Ameland, dat hij ook zelf zong met het Metropole Orkest.

28 Augustus Rede

De 28 Augustus Rede vervangt sinds 2011 het traditionele 28 Augustus Debat, dat aan de vooravond van de viering van Gronings Ontzet werd gehouden. In 2016 hield Commissaris van de Koning René Paas de lezing. met als titel Rabenhaupt had het maar makkelijk …

In 2011 was prof.mr. Geert-Jan Knoops de eerste spreker, vervolgens in 2012 mr. Job Cohen, in 2013 Kysia Hekster, in 2014 Mathijs Bouman, columnist van het Financieel Dagblad en in 2015 was Europarlementariër van D66, Marietje Schaake te gast.

Gastheer bij de 28 Augustus Lezing is de heer Hans Alders.

De lezing is gratis toegankelijk en bij grote belangstelling zal de lezing ook elders in het gebouw op scherm te volgen zijn.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden