Leidse Koorboeken in Martinikerk

Foto: Stichting Martinikerk Groningen

Vrijdagavond 29 mei om 19.30 uur is er een bijzonder concert “Leidse Koorboeken” in de Martinikerk. Het Egidius Kwartet & College brengen tijdloze muziek ten gehore in de vorm van een zestiende eeuwse mis uit de Leidse Koorboeken.

Met alles erop en eraan: “gregoriaans, polyfonie, kaarsen en bellen”. De vocale muziek is zonder instrumentale begeleiding en komt in de Martinikerk volledig tot zijn recht. Het publiek zich dicht rond de zangers en laat zich meevoeren door de puurheid van de muziek. De verstilling en serene sfeer worden versterkt door prachtige belichting.

Zes koorboeken
De zes koorboeken van de Pieterskerk van Leiden zijn relatief kort geleden geleden ontdekt. Deze enorme boeken (60 x 40 cm en 15,5 kg per boek) werden in de zestiende eeuw samengesteld voor het Getijdencollege van de Pieterskerk. De zes boeken vormen Europa’s grootste bij elkaar horende, voor één kerk geschreven, verzameling religieuze meerstemmige muziek.

Koorboeken
Koorboeken

Het Egidius Kwartet zet zich ervoor in dit verborgen topstuk uit de Nederlandse archieven in ere te herstellen en bij een breed publiek bekend te maken. Al zes jaar worden er concerten gegeven en genieten mensen zeer. Dit jaar zijn de laatste concerten.

Voor meer informatie: Stichting Martinikerk Groningen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden