International Martini Organ Competition Groningen

Foto: De Redactie

Op dit moment vindt de International Martini Organ Competition Groningen plaats in Groningen. Het orgelconcours met daaromheen masterclasses, concerten en excursies duurt tot en met 11 augustus.

Het concours, voor professionele organisten en vakstudenten tot 35 jaar, bestaat in totaal uit drie ronden op drie orgels in de Martinikerk, de Der Aa-kerk en de Pelstergasthuiskerk. Het te spelen repertoire varieert van Sweelinck, Noord-Duits, via Johann Sebastian Bach en Felix Mendelssohn Bartholdy tot het opdrachtwerk dat componist Jan Welmers voor het orgel in de Der Aa-kerk heeft geschreven.

Tweede ronde

Na deze drie rondes wordt de uiteindelijke winnaar gekozen door de jury. De eerste ronde vond plaats op de orgels van de Pelstergasthuiskerk en de Martinikerk. De tweede ronde vindt dinsdag 8 augustus plaats om 16.00 uur op het orgel van de Der Aa-Kerk en vrijdag 11 augustus is de finale om 20.00 uur in de Martinikerk.

Orgelbouwer Arp Schnitger

‘Al rond 1700, nog tijdens zijn leven, nam de faam van orgelbouwer Arp Schnitger bijna mythische vormen aan. Net als zijn Italiaanse vioolbouwende collega’s Stradivarius en Guarneri was hij letterlijk wereldberoemd met grote opdrachten in Berlijn, Hamburg, Portugal en……. provincie en stad Groningen’.

Nergens in Europa zijn drie originele, schitterend bewaarde en gerestaureerde orgels waarin Schnitger een belangrijk aandeel had behalve in de stad Groningen. Zijn respect voor wat er al was draagt bij aan de klankrijkdom van de orgels in de Martinikerk, de Der Aa-kerk en de Pelstergasthuiskerk. Door de klankkwaliteit van deze orgels, de enorme kleurenrijkdom en de verrassingen die ze alle drie te bieden hebben, voelen organisten uit de hele wereld zich steeds opnieuw geïnspireerd en uitgedaagd erop te spelen en hun vakmanschap eraan te slijpen.

Workshop verplaatst

De workshop van Paolo Crivellaro op dinsdag 8 augustus om 10.00 uur is verplaatst van de Pelstergasthuiskerk naar de Martinikerk.

Het concours is georganiseerd door de Stichting Martinikerk Groningen in samenwerking met het Prins Claus Conservatorium en het Peter de Grote Festival.

Voor meer informatie over het concours, de concerten, de jury en de deelnemers: de website van de International Martini Organ Competition Groningen.

(Bron: international-martini-organ-competition-groningen.nl)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden