Uilendag in het Bezoekerscentrum Beijum

Foto: Publiek Domein

Zondag zet Natuur en Duurzaamheideducatie, gemeente Groningen (NDE) ‘de uil’ in het zonnetje in de Boerderijum (Beijum).

Uilen zijn kwetsbare dieren die zich weinig laten zien. Uilen jagen ’s nachts en laten zich overdag nauwelijks zien. Dat is misschien de reden waarom ze mensen zo tot de verbeelding spreken als mysterieuze, ‘wijze’ dieren. Uilen horen tot de roofvogels, die door toedoen van de mens op de ‘rode lijst’ zijn beland. Tijd om ze eens in het zonnetje te zetten!

Deze dag kunnen kinderen en hun ouders uilenspelletjes spelen, braakballen pluizen en een heuse oehoe van dichtbij bewonderen.

Activiteiten
Op  ‘uilendag’ kunnen kinderen én volwassenen van alles leren over uilen. Welke soorten zijn er, hoe leven ze, waarom zijn ze zo bijzonder? Er zijn uilenspelletjes, uilenknutsels, speurtochten en uiteraard worden er braakballen geplozen.

Vogels spotten in Kardinge
Met wijknatuurgidsen van Natuurmonumenten kun je om 10.30 uur en 14.00 uur  ‘vogels spotten’ in Kardinge, neem de fiets mee! En om 10.30 uur komt er een valkenier met een Oehoe die van alles kan vertellen over uilen!

Rode lijst
Het aantal uilen in Nederland wordt kleiner. Dit geldt met name voor de steenuil en de velduil. De ratten- en muizenkorrels die wij strooien vergiftigen niet alleen muizen. Het gebruik van kunstmest verjaagt  grote insecten, een lekkernij voor de steenuil. Nestelplekken worden schaars door het verdwijnen van oude cultuurlandschappen. Door het plaatsen van uilenkasten kunnen we de uil al een handje helpen. En door meer over ze te vertellen, zoals op ‘uilendag’!

Terras
Uilendag wordt georganiseerd door NDE (Natuur en Duurzaamheideducatie, gemeente Groningen) in De Boerderijum, Beijumerweg 19 abc op zondag 31 mei van 10.00 uur tot 16.00 uur. Kindercentrum De Mallemolen en het terras en de speeltuin van De Zijlen zijn ook geopend. Alle activiteiten zijn gratis!

Voor meer informatie: gemeente.groningen.nl/natuur/uilendag

Bron: Gemeente Groningen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen