Jubileum Peter de Grote Festival

Foto: Publiek Domein/ CC0

Het Peter de Grote festival viert dit jaar het 20-jarige jubileum. De jubileumeditie van het grootste kamermuziekfestival van Noord-Nederland is vanaf vandaag woensdag 26 juli tot en met zaterdag 5 augustus.

Het Peter de Grote Festival is de afgelopen twintig jaar uitgegroeid tot het grootste en meest toonaangevende kamermuziekfestival van Noord-Nederland.

Ongeveer 50 kamermuziekconcerten worden georganiseerd op bijzondere locaties in Noord-Nederland. De locaties variëren van het Gasuniegebouw en Provinciehuis tot Synagoge en UMCG. Zowel beroemde als minder bekende kamermuziekwerken worden gebracht tijdens deze concerten door (inter)nationaal gerenommeerde musici.

Rond de concerten zijn verschillende cultuurtoeristische arrangementen zoals diners, museabezoek, wandelingen en boottochten.

Summer academy

Ook wordt een Summer Academy georganiseerd, waarbij 50 jonge, getalenteerde musici van over de hele wereld naar Groningen komen voor masterclasses en kamermuzieklessen. Deze jonge talenten treden dagelijks op tijdens de gratis toegankelijke lunchconcerten. Ook betreden zij samen met hun docenten het concertpodium in zogenaamde participatory ensembles.

Het festival staat onder artistieke leiding van Paul Komen, concertpianist en hoofdvakdocent piano aan het Prins Claus Conservatorium.

Programma

Op het programma staan diverse concerten met uiteenlopende thema’s. Als eerste wordt uitgebreid stil gestaan bij het jubileum van het festival. In enkele programma’s wordt teruggeblikt op de afgelopen twintig jaar.

Onder andere Simone Lamsma is gast voor een concert en een masterclass. Zij was op 12-jarige leeftijd een van de eerste prijswinnaars van de Summer Academy en is inmiddels uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende violisten van haar generatie.

Verder heeft oprichtster en oud-artistiek leidster van het festival Rineke Smilde een carte blanche gekregen om een programma samen te stellen. Haar keuze viel op enkele werken van de Franse componist Messiaen. Verder wordt er teruggeblikt op 100 jaar Bulgaarse muziek, aan de hand van de keuze van Viktor Chouchkov, ook een oudgediende van het festival.

Een aantal concerten en arrangementen is al uitverkocht, zoals het openingsconcert.

Kijk voor meer informatie over de voorstellingen en kaarten op www.peterdegrotefestival.nl.

 

(Bron: Peter de Grote Festival)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden