Jubileum Dichters in de Prinsentuin

Foto: Jan Buurma

Dichters in de Prinsentuin viert zijn twintigste editie dit jaar. Het grootste openlucht poëziefestival start vandaag, vrijdag 14 juli tot en met zondag 16 juli.

De Groningse Prinsentuin werd het podium voor talloze dichters, nadat in 1998 het festival werd opgericht door de dichter Tsead Bruinja. Jong talent zette er de eerste stappen en gevestigde namen voelen zich er thuis.

Bezoekers kunnen genieten van zo’n 80 dichters uit Nederland en Vlaanderen.

Opening in de Puddingfabriek

De feestelijke opening staat vrijdagavond compleet in het teken van het jubileum, waarin uitgebreid wordt teruggekeken op twintig jaar Dichters in de Prinsentuin. Het festival wordt geopend door oprichter Tsead Bruinja in de Puddingfabriek. Vervolgens speelt Bruinja een korte voorstelling met een speciale formatie, bestaand uit Lies van Gasse, Frank Keizer, Jan Klug en broeder Dieleman.

Literair journalist Coen Peppelenbos geeft een terugblik op twintig jaar ‘Dichters in de Prinsentuin’. Dichters Ellen Deckwitz en Ingmar Heytze de hoogtepunten presenteren uit de bloemlezingen die de afgelopen jaren verschenen.

Theeveld & Loofgangen

Zaterdag 15 en zondag 16 juli zijn de zomerse middagen in de Prinsentuin van 13.30 uur tot 17.00 uur met vele tientallen dichters, van jong talent tot oude rotten in het vak. Bezoekers kunnen luisteren en genieten van onder andere Rodaan Al Galidi, de PC Hooftprijs winnaars Eva Gerlach en Tonnus Oosterhoff, de Groningse stadsdichter Lilian Zielstra en Buddingh’-prijs winnares Vicky Francken.

Tweede festivalavond: ‘Kopland, jonge sla en de werking van ontroering’

De tweede festivalavond staat in het teken van Rutger Kopland in de Kapel van de Martinikerk met een gevarieerd programma over Kopland, jonge sla en de werking van ontroering. Kopland was groot dichter en trad regelmatig op of was bezoeker bij Dichters in de Prinsentuin.

Deze avond gaan Ted van Lieshout, Sasja Janssen, Tjitske Jansen en Frank Keizer met elkaar in gesprek over de rol van emoties in poëzie. In ‘Jonge sla’, maar ook in het andere werk van Kopland speelt emotie een hoofdrol. Ook wordt gedurende de avond een verkorte versie opgevoerd van de locatievoorstelling Kopland van Goudenhaas en PeergrouP. Aanmelden via [email protected].

Jubileummagazine = festivalpassepartout

Tijdens het festival is het JUBILEUMmagazine verkrijgbaar. De magazine is behalve een terugblik op twintig jaar poëzie in de open lucht, ook een paspoort dat toegang geeft tot de jubileumavond en het Kopland programma.

In het magazine staan onder meer interviews met de mensen die hun stempel op het festival drukten, poëzie die speciaal voor Dichters in de Prinsentuin werd geschreven, een heus bordspel en de selectie die Ingmar Heytze en Ellen Deckwitz samenstelden uit onze bloemlezingen.

Het magazine kost 10 euro.

Voor meer informatie: dichtersindeprinsentuin.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen