Swingin’ Groningen 2015: Let’s Yezz Up the City!

Sfeerimpressie
Foto: Swingin' Groningen

Op 11, 12 en 13 juni vindt de 21ste editie van het festival Swingin’ Groningen plaats. De binnenstad van Groningen is dan weer het podium voor moderne jazz, soul en andere crossover muziekstijlen zoals funk, groove en dance.

Dit jaar een ‘Dutch Edition’:  veel Nederlandse jazz-toppers en een aantal veelbelovende, aanstormende talenten treden op.  Daarnaast treden goede Duitse bands op vanwege de goede relatie met het Duitse Hamburg.

Er zijn vijf podia: de Grote Markt, Poeleplein, Waagplein, Ellebogenbuurt en Zuiderdiep.

Donderdag 11 juni
Traditiegetrouw wordt Het festival opent traditiegetrouw met de Energizing Future Talent Contest, deze keer in Newscafé The Club.  Op 11 juni strijden vijf aanstormende Europese talenten: Karmen Röivassepp uit Denemarken, Selen Özan uit Zweden, Linda Kanter uit Estland, Matthis Rasche uit Duitsland en de nog niet bekende Groningse finalist om de “Energizing Future Talent Award”.

De Groningse deelnemer is nu nog niet bekend. Woensdagavond 10 juni, in Buckshot Café, strijden talentvolle muzikanten van het Prins Claus Conservatorium voor een finaleplek.

Vrijdag 12 juni
Met podia door de hele stad valt er voor iedere bezoeker iets te beleven. De podia zijn te vinden op de Grote Markt, Waagplein, Poeleplein, Ellebogenbuurt, en het Zuiderdiep.

De eer is aan Kehrwieder om de avond te openen op het Waagplein. Op de Grote Markt zijn dit jaar, zowel vrijdag als zaterdag, drie bands te bewonderen. Nadat Elske DeWall heeft geopend op de Grote Markt en iedereen heeft opgewarmd treedt de Prins Claus Conservatorium Big Band op met als special guest Ruben Hein. Mop Mop sluit op de Grote Markt af met dansbare Italiaanse ‘grooves’.

Trompettist en zanger Michael Varekamp geeft een set weg op het podium in de Ellebogen en de improviserende Jazzy Funky Stuff zorgt daar voor een swingende afsluiter. The Boosters treden op in de Poelestraat en Rhonda sluit af op het Waagplein.

De Band Rhonda
De Band Rhonda

Swingin’ Groningen Showcase
Het festival ontvangt veel aanmeldingen van talentvolle jonge bands die graag op het festival willen spelen. Die kans wordt ze geboden met de Swingin’ Groningen Showcase. Veel bands hebben dit jaar weer in grote getale positief gereageerd en zich aangemeld voor deze Showcase. De organisatie heeft een aantal bands geselecteerd die zich op vrijdagavond op 3 binnenpodia, Cafe Buckshot, Newscafe en De Spieghel in de kijker kunnen spelen.
Zaterdag 13 juni
‘Stadskabaal’ vindt plaats op zaterdagmiddag tussen 14.30 en 15.30 uur op het Waagplein. Een uniek optreden waarbij 75 kinderen en jongeren uit de stad met verschillende sociaal-culturele achtergronden samen muziek maken.

Het is een productie van VRIJDAG in samenwerking met het Prins Claus Conservatorium op initiatief van Swingin’ Groningen.

De band Sven Hammond met Sven Figee op Hammondorgel opent zaterdagavond op de Grote Markt, gevolgd door de Stage Band met Izaline Calister. Project Tumble T met gitarist Peter Tiehuis verzorgt een set op het Waagplein en jazzpianisten Joe Dinkelbach en Addy Scheele zijn te zien en te beluisteren op het podium in de Ellebogen.

Klapper van die avond is de blues van King of the World met gitaar virtuoos Jan Akkerman. Op het Zuiderdiep sluit Rob Mostert op Hammondorgel de avond af en Shooster sluit in de Ellebogen af met levendige, melodische en groove muziek.

‘Talent Stage’
Swingin’ Groningen is er trots op de springplank te zijn voor aanstormend talent. Dit doet zij onder de noemer ‘Talent Stage’. Op de verschillende podia zijn dan ook een groot aantal talenten te zien en te horen. Op de vrijdagavond zijn dat naast de eerder genoemde Kehrwieder ook San Glaser, Ralph de Jong, Zawinul Ziggurath en Color Field met Martin Marjorov.

Op zaterdagavond biedt Swingin’ Groningen het podium aan The Cool Quest, de Tchip Hopzz en Mr. Wallace.

Meer informatie over Swingin’ Groningen en de volledige timetable is terug te vinden op de website swinginggroningen.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden