Opleiding Theaterregie in najaar weer van start

Opleiding Theaterregie.
Foto: © Zoltan Acs

De opleiding Theaterregie gaat in het najaar weer van start. De opleiding staat onder leiding van theatermaker en docent Ben Smit en is al meer dan twintig jaar een begrip in stad en regio. Cursisten kunnen zich weer aanmelden voor het nieuwe seizoen dat in september van start gaat bij VRIJDAG, het huis van de amateurkunst in Groningen.

De opleiding kent een korte variant van anderhalf jaar en een reguliere variant van vier jaar. Cursisten krijgen les in regie, spelbegeleiding, theatergeschiedenis, dramaturgie, vormgeving en techniek.

De opleiding traint toekomstige regisseurs in het begeleiden van spelers naar verrassende theatervoorstellingen. Tegelijkertijd is de opleiding zeer geschikt voor docenten die binnen hun lessen met theater werken.

“Regisseren is een boeiende uitdaging voor mensen met een fascinatie voor theater en artistieke ideeën, die graag met anderen een creatief proces aangaan”, zegt Ben Smit, die al jarenlang de drijvende kracht achter de opleiding Theaterregie is. “Je weet wat je wilt met een voorstelling, maar geeft ook de spelers de ruimte om ideeën te ontwikkelen. Je brengt mensen en ideeën samen, analyseert en maakt keuzes. En je geeft leiding aan alles wat met de vormgeving te maken heeft. Kortom, je bent de spin in het web van een complex en divers proces.”

Beleving

Aafke Renken is docente in het voortgezet speciaal onderwijs en heeft de vierjarige opleiding Theaterregie gevolgd. “De beleving is vooral heel bijzonder. Niet alleen van de docenten, maar juist ook van de cursisten, die elk vanuit hun eigen achtergrond hun bijdrage leveren. De opleiding geeft veel meerwaarde voor mijn werk op school. Het is daarnaast vooral ook erg leuk om de opleiding te volgen.”

Naast Ben Smit zijn ook Karin Noeken (spelbegeleiding), Frederieke Vermeulen (theatergeschiedenis en dramaturgie) en Hadewych ten Berge (vormgeving) als docent betrokken bij de opleiding Theaterregie.

De lessen vinden plaats op maandagavond van half acht tot half elf.

Voor meer informatie over de opleiding Theaterregie: www.bijvrijdag.nl/theater/theaterschool-volwassen/opleiding-theaterregie

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden