Dubbelconcert Jan Jansen en Jan Hage in de Der Aa-kerk in Groningen

Jan Hage en Jan Jansen.
Jan Hage en Jan Jansen.
Foto: Bijzondere Locaties Groningen

Er is een bijzonder orgelconcert maandagavond 26 juni in de Der Aa-kerk in Groningen. Zowel de oude als de nieuwe organist van de Dom in Utrecht spelen deze avond op het beroemde Schnitgerorgel in de kerk.

Jan Jansen en Jan Hage improviseren in de Der Aa-kerk op twee liederen uit het liedboek. Ze bespelen daarvoor alle registers van het Schnitgerorgel en komen uiteindelijk in een hele eigen muzikale (Schnitgers) droomwereld uit.

Beide organisten spelen voor de presentatie van de Schnitgers Droomprijs 2017 op uitnodiging van Lien van der Vliet, winnares van de Schnitgers Droomprijs in 2016.

Jan Jansen

Jan Jansen is een veelzijdig en ervaren musicus: hij studeerde orgel, klavecimbel en piano aan het Utrechts Conservatorium. Naast zijn solistendiploma’s behaalde hij ook de Prix d’Excellence voor orgel. Hij trad op als solist op met onder meer het Concertgebouwkamerorkest en The Academy of St. Martin in the Fields in Londen. Kamermuziek maakt hij onder anderen met zijn kinderen David (orgel en klavecimbel), Maarten (cello) en Janine Jansen (viool).

Jan Hage

Jan Hage is een van de meest veelzijdige en virtuoze organisten van dit moment. Hij won vele prijzen en is een warm pleitbezorger van hedendaagse orgelmuziek. Als solist trad hij op met onder andere de Slagwerkgroep Den Haag, het Asko Ensemble en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Als componist schreef hij werken voor orgel en diverse ensembles. Sinds 2011 is Jan Hage organist van de Domkerk in Utrecht.

Schnitgers Droom

Dit concert is onderdeel van Schnitgers Droom. De Der Aa-kerk beschikt over een orgel van de Hamburgse orgelbouwer Arp Schnitger (1648-1719). Met een succesvol festival werd in 2011 het beroemde orgel na jaren van restauratie opnieuw in gebruik genomen.

Sindsdien worden er in de serie Schnitgers Droom concerten georganiseerd rond het Schnitgerorgel met traditie en vernieuwing als rode draad. Het programma brengt orgelcultuur op een brede, toegankelijke en inspirerende manier in beeld en is nadrukkelijk meer dan het traditionele kerkorgel.

Kaarten à 10 euro zijn online verkrijgbaar op www.blgroningen.nl/agenda

De aanvang is om 20.00 uur.

Locatie

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen