Zomerse orgelconcerten in de Der Aa-kerk in Groningen

Peter Westerbrink op orgel.
Foto: ©Rutger Prins

In juli is er elke maandagavond een orgelconcert in de Der Aa-kerk in Groningen. De concerten op het beroemde Schnitgerorgel worden georganiseerd door huisorganist Peter Westerbrink.

Peter Westerbrink is sinds 1992 organist van het beroemde Schnitgerorgel in de Der Aa-kerk. Westerbrink heeft gasten uit Nederland en Duitsland gevraagd deze zomer te spelen in de Der Aa-kerk.

3 juli – Arvid Gast

De Duitse organist Arvid Gast is internationaal bekend als concertorganist en jurylid bij belangrijke concoursen. Hij is professor voor orgel en kerkmuziek aan de Musikhochschule in Lübeck en organist van de St. Jakobikirche aldaar. Bij deze veelzijdige organist nemen werken uit de Noord-Duitse barok, van Johann Sebastiaan Bach en uit de Duitse Romantiek een belangrijke plaats in.

Naast werken van Dieterich Buxtehude en Georg Böhm speelt Arvid Gast Bachs Toccata in C BWV 564 en twee Leipziger Choräle, om te eindigen met de indrukwekkende tweede Orgelsonate van August Gottfried Ritter (1811-1885).

10 juli – Henk de Vries

De Groninger organist Henk de Vries, organist te Zuidbroek, Zeerijp en bij de diensten van het Groninger Studentenpastoraat in de Martinikerk, is internationaal actief als organist en jurylid bij concoursen.

Zijn recital in de Der Aa-kerk heeft als titel Surrounded by Bach. Hij speelt werken van Bach, Mendelssohns 4e Orgelsonate, César Francks beroemde Prelude, Fugue et Variation, Les Bergers van Olivier Messiaen en een improvisatie. Ze vormen een mooie gelegenheid de veelzijdigheid van het Der Aa-kerk-orgel te demonstreren.

17 juli – Peter Westerbrink

Peter Westerbrink is al vijfentwintig jaar organist van de Der Aa-kerk en nog twee jaar langer van het befaamde Schnitgerorgel in de kerk van Noordbroek. Hij heeft door zijn interpretatie en kennis van de oude Noord-Duitse orgelmuziek internationaal een naam weten op te bouwen als concertgever, docent en jurylid.

Voor dit concert koos bij werk van componisten uit de Noord-Duitse barok. Verstilde variaties van Jakob Praetorius over Von allen Menschen abgewandt, toccata’s van Matthias Weckman en Tunders koraalfantasie over Was kann uns kommen an für Not. Ook speelt hij Vincent Lübecks Praeludium in C en een van de meest indrukwekkende composities van Dieterich Buxtehude (Praeludium in e BuxWV 142).

24 juli – Leonore Lub

Leonore Lub studeerde orgel en piano aan het Stedelijk Conservatorium in Groningen. Zij vervolgde haar orgelstudie aan het Conservatorium in Arnhem. Lub is organiste van het Arp Schnitgerorgel in Noordbroek.

Centraal bij haar recital in de Der Aa-kerk staan twee orgelwerken van Mendelssohn Bartholdy, de bruisende vierde Orgelsonate en een transcriptie van het Andante con moto uit de Italiaanse Symphonie. Scheidemanns Benedicam Dominum en een luchtig Concerto van Bachs achterneef Johann Gottfried Walther luiden het concert in. Een intiem Trio in d en een van Bachs beroemdste orgelwerken (Passacaglia in c BWV 581) luiden het concert uit.

31 juli – Thiemo Janssen

Voor het slotconcert in de zomerserie orgelconcerten in de Der Aa-kerk komt organist Thiemo Janssen naar Groningen. Hij is organist van beroemde Arp Schnitgerorgel in Norden (Duitsland).

Klonken bij eerdere concerten Mendelssohns vierde en vijfde Orgelsonates, in dit concert voert Janssen de tweede Orgelsonate uit. Daarnaast staat de haast galante muziek van Georg Böhm geprogrammeerd. Uiteraard mag bij een ‘Schnitger-organist’ de naam Dieterich Buxtehude niet ontbreken. Thiemo Janssen opent met diens monumentale Praeludium in E BuxWV 141 en de Ciacona in c BuxWV 160. Ook dit concert wordt besloten met een bekend Bachwerk, het Praeludium und Fuge in D BWV 532.

Kaarten à 10 euro zijn voorafgaand aan de concerten aan de deur verkrijgbaar.

Tijd en data

Maandagavonden 3, 10, 17, 24 en 31 juli 2017 om 20.00 uur.

Locatie

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden