Hoofdprogramma Noorderzon compleet

Noorderzon 2016.
Foto: © Knelis

Het (internationale) hoofdprogramma van de 27e editie van Noorderzon Performing Arts Festival is compleet. De kaartverkoop voor het festival, dat plaatsvindt van 17 tot en met 27 augustus start aanstaande zaterdag 17 juni.

Het programma wordt aanstaande zaterdagmiddag 17 juni besproken in Mark Talks – Noorderzons eigen live talkshow in het Grand Theatre Groningen. Hierin vraagt journalist Joost Ramaer (onder andere van de Theaterkrant en Groene Amsterdammer) artistiek directeur Mark Yeoman het hemd van het lijf over een aantal highlights uit het hoofdprogramma. De kaartverkoop voor deze voorstellingen start ook op 17 juni.

Talkshow Mark Talks

Over een toneel vol zwangere vrouwen en een poëtische voorstelling over de dood, gemaakt met dansende handen. Van een gesprek met Braziliaanse mijnwerkers tot een werkgroep van veroordeelde moordenaars. Mark Yeoman haalt de meest bijzondere voorstellingen uit alle uithoeken van de wereld naar Groningen en verklaart zaterdag 17 juni zijn intrigerende keuzes in de gratis toegankelijke talkshow Mark Talks.

De aanvang is om 14.00 uur.

‘Winter en Spring’

Op het hoofdprogramma staat onder andere ‘Winter en Spring‘ van Quarantine (UK). Voor deze voorstelling werden zwangere vrouwen gezocht.

Hoe ga je om met het feit dat je gaat sterven? Welke verhalen wil je dan nog vertellen? Winter is een breekbaar filmportret van iemand uit de omgeving van Groningen die weet dat hij snel dood zal gaan. De Engelse theatergroep Quarantine legt het vluchtige moment vast waarin er plannen moeten worden gemaakt voor een beperkte toekomst. Winter maakt deel uit van het vierluik Summer. Winter. Autumn. Spring. waarin de groep uit Manchester de loop van het menselijk leven probeert te vangen.

Ook Spring is dit jaar op Noorderzon te zien, een voorstelling waarmee Quarantine onderzoekt wat het betekent om hoopvol te zijn voor een leven dat er nog niet is en een toekomstige wereld die je nog niet kunt kennen. Van zowel Winter als Spring worden geheel nieuwe Groninger versies gepresenteerd.

Mining Stories (BE)

Ook het Belgische Mining Stories van theatermaakster Silke Huysmans en haar artistieke partner Hannes Dereere staan op het programma. Op 5 november 2015 veegde een verwoestende modderstroom met giftig mijnafval verschillende dorpen van de kaart in de Braziliaanse mijnprovincie Minas Gerais. Theatermaakster Silke Huysmans woonde tot haar zevende vlak naast de plek waar de ramp plaatsvond. Met haar artistieke partner Hannes Dereere keert ze er terug om met de huidige bewoners te spreken.

Van die gesprekken en van interviews met een aantal wetenschappers maakten de twee kunstenaars een bijzondere voorstelling als een geluidscollage. Mining Stories is geen documentaire of een whodunnit, maar vooral een intrigerende reis door een doolhof van grote en kleine verhalen.

© Hugo Cordeiro

Het complete hoofdprogramma is te vinden op noorderzon.nl.

Op 17 juli is er vervolgens om 20.00 uur een talkshow met Arno van der Heyden en een aantal bijzondere gasten over het uitgebreide lokale programma.

Toegang voor beide talkshows is gratis. Reserveren kan via [email protected].

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden