Bevrijdingsfestivals voor de 25e keer

Op 5 mei wordt voor de 25e keer op 14 plaatsen in Nederland de Bevrijdingsfestivals georganiseerd.

In 25 jaar zijn de Bevrijdingsfestivals uitgegroeid tot dé belichaming van de meest betekenisvolle dag waarop we onze vrijheid, en het belang van democratie en rechtstaat vieren. Met bijzondere activiteiten wordt aandacht besteed aan het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en voor iedereen een eigen betekenis heeft.

Alle bevrijdingsfestivals ontsteken het Bevrijdingsvuur en hebben het 5voor5 moment.

Het 5 VOOR 5 moment
Het 5 VOOR 5 moment is bijzonder omdat om 5 minuten voor 5 alle bezoekers van alle Bevrijdingsfestivals 5 minuten stil bij vrijheid en onvrijheid op de wereld. Het is immers nog maar 70 jaar geleden dat de rechtstaat en democratie in Nederland niet bestonden.
5 voor 5

Bevrijdingsfestival in Groningen
In Groningen zijn dit jaar ook weer de Informatiemarkt, Mensenzoo en acties van Prodemos en het Rode Kruis. Bijzondere programmaonderdelen zijn het Vrijheidscollege en de Wensvlinders. Verder wordt er aandacht gevraagd voor de petitie Vraag 5 mei vrij.

Vrijheidscollege met Ton Koene
De Vrijheidscolleges is een serie lezingen op basis van de Vier Vrijheden van Franklin D. Roosevelt. Het laatste college in deze reeks wordt gegeven op  5 mei in het Stadspark: in de Sociëteit op de Drafbaan. Fotograaf Ton Koene geeft dan een lezing over Vrijwaring van angst. Wij zijn angstiger dan mensen in landen waar het echt om levensbedreigende situaties gaat. Koene verklaart deze vreemde paradox.  Het college start om 14:00 uur en is gratis toegankelijk.

Wensvlinders
Leerlingen van alle 21 basisscholen in de samenwerkingsgemeente Delfzijl maakten Wensvlinders, waarop ze hun persoonlijke wens voor de vrijheid schreven. Alle 1500 vlinders worden op 5 mei rond 15:00 uur losgelaten uit de helikopter en een zeppelin en zullen neerdalen op het Stadspark. Er is een video gemaakt over deze vlinders, op de muziek van ‘Dance The War Is Over.’ Deze wordt tijdens het 5voor5 moment getoond, wanneer we in heel Nederland stilstaan bij het belang van onze vrijheid.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden