Clash terug met Colin Benders en kunstprogramma

Clash - Colin Benders.
Foto: © Jelmer de Haas

De Machinefabriek is vrijdag 26 mei het toneel van Clash #01, een eerste botsing tussen een clubnacht en een expositie. Clash is een festival waarbij het publiek onderdeel is van een vervreemdende botsing tussen elektronische (live) muziek en hedendaagse kunst.

Wat is Clash?

Clash doorbreekt en herdefinieert conventies van festivals en exposities door eigentijdse kunst en elektronisch georiënteerde muziek op een unieke manier bij elkaar te brengen. In 2011 was de voorlopig laatste editie van het evenement in de Oosterpoort.

Modular synth tovenaar Colin Benders (ook bekend als Kyteman) gaat voor het eerst in Groningen een van zijn geniale, onvoorspelbare sets doen. Daarnaast zijn vier opkomende kunstenaars uitgenodigd om hun werk te tonen: Bert Scholten, Dragan Glamocic, Hannes Andersson en Lee McDonald. DJ-collectief 030303 sluit de avond af.

Oude Zeefgebouw Suikerunieterrein

Het oude Zeefgebouw op het Suikerunieterrein is op 1 april 2018 het toneel voor de eerste grote festivaleditie van Clash onder een nieuwe organisatie. Dit jaar wordt begonnen met een aantal kleinere events om het vernieuwde Clash te introduceren, waarvan Clash #01 op 26 mei de eerste is.

Programma Clash #01

  • Colin Benders is een producer met een voorliefde voor onmogelijke projecten. We hebben hem in vele muzikale gedaanten zien opduiken, waaronder Kyteman. Tegenwoordig ligt zijn focus op een live elektronisch danceproject waarbij hij uitsluitend gebruik maakt van modulaire synthesizers. Momenteel werkt Benders aan een EP en maakt hij zich klaar voor het festivalseizoen. Deze zomer staat hij op Lowlands, Dekmantel en Awakenings.
  • 030303 is een dj-collectief bestaande uit Freek Fabricius, Stineaux en DJ Böhm. 030303 komt uit 030 en van daar nemen ze acid, chicago, electro en andere dikke 303 dingen mee naar Clash. Na Colins set brengen zij je de nacht in met een mix van classics en nog-niet-uitgebrachte platen.
  • Dragan Glamocic is uitvinder en kunstenaar. Hij maakt installaties die reageren op geluid, fietsen met bliksems, een stokbrood-toasterhelikopter en een taser die zonder batterijen werkt. Dragan is op zoek naar een wisselwerking tussen de wereld van het analoge en die van het digitale. Hij tweet ideeën naar zichzelf die vervolgens geprint worden op bonnetjes in zijn kantoor.
  • Hannes Andersson is digital artist, filmmaker en onderzoeker. Zijn werk zoomt in op het schemergebied tussen kunst en wetenschap. Hannes maakt video-installaties, projectiemappings en hele leipe websites. Eerder werk liet je kijken in een electronisch brein vol herinneringen en bespiegelingen.
  • Lee Mc Donald, de uit de UK afkomstige Lee is ‘kinetic artist’ en hij onderzoekt de reactie van mechanische processen op materialen. Klinkt bijzonder, maar in de praktijk is het verrassend, grappig en raar. Het komt erop neer dat hij gigantische bewegende constructies maakt. Vaak is het de bedoeling dat deze kapot gaan of slijten.
  • Bert Scholten zal bij Clash #01 een openingsritueel verzorgen. Hij maakt abstract wat echt is en andersom. Hiervoor gebruikt hij beeld, geluid en taal. Bert werkt momenteel aan ‘Figuratieve Popmuziek’, waarbij hij grafisch werk combineert met performance. Bert Scholten heette ooit Bert Piramidekasteel op Facebook maar nu niet meer.

Het programma in De Machinefabriek, het huis van Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni, start om 21:00 uur.

Kaarten à 15 euro zijn verkrijgbaar via www.clashclashclash.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden