Nieuwe tentoonstelling: ‘Rijk in Groningen – Borgen en Stadspaleizen 1600-1800’

Foto: Hermannus Numan (Ezinge, 1744 – 1820 Amsterdam). Schenking mevr. W. De Blécourt en mevr. Rinkes-De Blécourt, 1984

In het Groninger Museum is vanaf zaterdag 27 mei de overzichtstentoonstelling ‘Rijk in Groningen – Borgen en Stadspaleizen 1600-1800’ te zien. De tentoonstelling laat de bezittingen en rijkdommen zien van Groningers die leefden in de 17e en 18e eeuw.

Het werk van de Nederlandse kunstschilders De Stomme en Wassenbergh en het bijzondere Huis met de 13 Tempels van Collenius komen samen in deze grote overzichtstentoonstelling ‘Rijk in Groningen – Borgen en Stadspaleizen 1600-1800’ in het Groninger Museum.

Hoogtepunt

Een absoluut hoogtepunt in de tentoonstelling is een reconstructie van een kamer uit het Huis met de 13 Tempels, een herenhuis aan de Oude Boteringestraat 23 in Groningen. Bijzonder aan deze kamer is dat deze geheel van wand tot plafond beschilderd is door Hermannus Collenius, een van de bekendste kunstenaars van Groningen.

Welgestelde groningers

Bezoekers van Rijk in Groningen komen alles te weten over hoe de welgestelde Groningers toen leefden. Zoals de familie Clant, die in de Hanckemaborg in Zuidhorn woonde, of de familie Lewe van de borg Ewsum uit Middelstum. Hun borgen zijn gesloopt maar hun kostbaarheden zijn er nog wel. Met hun bezittingen, zoals de schilderijen van De Stomme en Collenius, het bijzondere houtsnijwerk van Jan de Rijk en het kostbare zilver en porselein troefden de rijken van toen elkaar af.

Rijk in Groningen – Borgen en Stadspaleizen 1600-1800, is een ‘must see’ voor iedereen die meer wil weten over de Groninger geschiedenis.

De tentoonstelling loopt van 27 mei tot en met 12 november 2017.

Voor meer informatie: groningermuseum.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden