Bevrijdingsfestival Groningen geeft vrijheid door aan publiek

Foto: De Redactie

Het Stadspark staat, vandaag vrijdag 5 mei opnieuw in het teken van het stilstaan bij en vieren van de vrijheid tijdens bevrijdingsdag.

Het muzikale programma is verdeeld over zes verschillende podia verspreid over het park. Het Bevrijdingsfestival presenteert een exclusieve show van Tom Odell, helikopteract De Jeugd van Tegenwoordig (ambassadeurs van de vrijheid) en optredens van onder meer Chef’Special, Kraantje Pappie, Pé & Rinus, Orlando Julius en De Sluwe Vos. Daarnaast zijn er allerlei activiteiten rond het thema ‘Geef vrijheid door’.

Zo reisden De Jongens van Lucht namens het festival naar Lesbos. In vluchtelingenkamp Kara Tepe maakten zij videoportretten waarin mensen wordt gevraagd wat vrijheid in deze situatie voor hen betekent. Deze ‘Portretten voor de Vrijheid’ zijn te bekijken op de website van het festival. De documentaire van dit bijzondere project is 4 mei te zien op OOG TV en RTV Noord.

Weide Wereld

Op het nieuwe festivalterrein Weide Wereld wordt vrijheid op creatieve wijze doorgegeven door middel van taal. Bij ‘Het Vrije Woord’ ondersteunen stadsdichter Lilian Zielstra, RUG-huisdichter Esmé van den Boom, Kasper Peters en dichtcollectief Zeaux bezoekers bij het schrijven van een ‘bootschap’ aan de weide dan wel wijde wereld. Op gevouwen bootjes worden deze via een glijbaan, gemaakt door kunstenaar Marc Buddendorf, te water gelaten in de vijver.

Daarnaast leert Bits of Groningen mensen aan de hand van een mobiele wasstraat de telefoon of tablet te beschermen tegen ongewenste pottenkijkers en luistervinken.

NGO’S

Ook zijn Amnesty International, het Rode Kruis, het Veteraneninstituut, ProDemos en World’s Best News aanwezig. De NGO’s laten het publiek zien hoe zij zich wereldwijd inzetten voor vrijheid en hoe bezoekers daarbij kunnen helpen. Zo kan men speeddaten met veteranen, bijvoorbeeld met Iris van Houwelingen (31). Zij werd uitgezonden naar het grensgebied van Turkije en Syrië.

Sena Performers Stage

Op Sena Performers Stage worden de hiphopoptredens van onder meer Manzi, Boef en Lil’ Kleine afgewisseld met spoken word- artiesten, die het publiek aanzetten tot nadenken over vrijheid. Ook staat Boyz in the Woods, de winnaar van de POPgroningen Talent Award, op het programma. Mede-finalist Jooz vult de laatste lege plek op het Local Heroes-podium.

Kraantje Pappie is om 22.30 uur de afsluiter op de Main Stage van het festival.

Het Bevrijdingsfestival is van 12.00 uur tot 00.00 uur. De toegang is gratis.

Voor meer informatie en het blokkenschema: www.bevrijdingsfestivalgroningen.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden