Mozarts Requiem door de Lutherse Bach Academie

Foto: rojectkoor Lutherse Bach Academie.

De Lutherse Bach Academie geeft zaterdag 6 mei een concert in de Der Aa-kerk in Groningen. Op het programma staat Mozarts Requiem en Zelenka’s Miserere.

Er wordt deze avond gespeeld op authentieke muziekinstrumenten in de oorspronkelijke klassieke toonhoogte. Ook het beroemde Schnitgerorgel van de Der Aa-kerk wordt ingezet.

In dit concert van de Lutherse Bach Academie (projectkoor, solisten en barokorkest) behoren beide composities tot de droevige soort, maar ze verschillen qua standpunt dat wordt ingenomen. In het Miserere wordt om vergeving voor onze zonden gevraagd, in het Requiem wordt gevraagd om rust en eeuwig leven voor een overledene.

Mozart

Mozart stierf op 6 december 1791, maar zijn Requiem was pas klaar in maart 1792. Het werk was in de zomer van 1791 in opdracht gegeven door graaf Franz von Walsegg, maar Mozarts vrouw Constanze verborg voor de graaf dat het werk niet af was toen Mozart overleed.

Het werk was pas af in het voorjaar van 1792, nadat vrienden van Mozart waren bijgesprongen om het Requiem af te maken. De laatste vier delen zijn naar alle waarschijnlijkheid van de hand van Franz Xaver Süssmeier.

Zelenka

Anders dan bij Mozart weten we maar weinig over het leven van Jan Dismas Zelenka (1679-1745), ook al werd zijn muziek bij zijn leven bewonderd en had hij een vaste aanstelling bij het hoforkest in Dresden. Na zijn dood was het al snel met zijn reputatie gedaan en pas in de afgelopen decennia is weer duidelijk geworden wat een geweldige muziek Zelenka heeft geschreven.

Uitvoerenden

De Lutherse Bach Academie staat onder leiding van Tymen Jan Bronda. Solisten zijn Else Linde Buitenhuis (sopraan), Hanneke Tichelaar (alt), William Knight (tenor) en Jonathon Adams (bas),

Kaarten zijn onder meer verkrijgbaar bij Boekhandel Godert Walter Groningen, Oude Ebbingestraat 53, Boekhandel Daan Nijman Roden, Heerestraat 87 en CIGO Overdiep, Overdiep 4 Appingedam.

Kaarten zijn ook online verkrijgbaar op www.luthersbachensemble.nl of via 06- 149 22 638 (woensdag en donderdag 18.00u – 21.00u).

De aanvang is om 20.00 uur.

Locatie

Der Aa-kerk, Akerkhof 2 in Groningen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden