ZONdagen bij Infoversum

Vrijdagochtend 20 maart 2015 verzamelden zich 900 toeschouwers bij het Infoversum in Groningen om een zonsverduistering te bekijken
Foto: Blaauw Sterrenwacht

Dit voorjaar organiseert de Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met het Infoversum, SRON en GVWS speciale waarneemmiddagen voor de Zon.

Vanaf zondag 26 april tot en met 21 juni vinden ZONdagen plaats bij het Infoversum. De serie wordt op de laatste zondag 21 juni afgesloten met een speciaal evenement voor International SUNday.

Bezoekers krijgen de gelegenheid om zonnevlekken en zonnevlammen te bewonderen door verschillende zonnetelescopen, mede beschikbaar gesteld door de Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (GVWS). Ook zijn er eclipsbrillen te koop waarmee het mogelijk is de Zon veilig te bekijken.  Sterrenkundigen geven presentaties over de Zon, voor kinderen is er een speciaal programma.

Wanneer het weer dit toelaat kunnen bezoekers door zonnetelescopen kijken en zijn er diverse activiteiten om meer te leren over onze eigen ster.
Flexibele ZONdagen
Een ZONdag zonder Zon kan natuurlijk niet. Twee dagen voor aanvang wordt vastgesteld of het weer het zal toelaten om de Zon te bekijken en besluiten we of de ZONdag doorgaat. Op de website en via de nieuwsbrief van de sterrenwacht kunt u zien of dat zo is.

International SUNday
Op zondag 21 juni vieren we de langste dag van het jaar en de start van de zomer met International SUNday. Naast het reguliere programma van de ZONdagen zijn er die dag kinderlezingen door een sterrenjuf in de Jouw Energie van Morgen truck en voert SRON Netherlands Institute for Space Research ter plekke zonne-experimenten uit. Daarnaast zijn er speciale full dome-shows over de Zon te zien in de 20 meter koepel van het Infoversum.

Deelname
Alle ZONdagen vinden plaats van 13.00 – 17.00 bij het Infoversum, Vrydemalaan 2 in Groningen.
De ZONdagen zijn gratis toegankelijk en aanmelden is niet nodig. Eclipsbrillen voor veilig waarnemen van de Zon zijn op de dag zelf verkrijgbaar voor €2,- per stuk.

Deelname aan de ZONdag is uiteraard goed te combineren met een bezoek aan het Infoversum, voor programma’s en toegangsprijzen zie  www.infoversum.nl.

Voor meer informatie over de ZONdagen, zie www.rug.nl/sterrenwacht.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden