Eerste bevestiging Noorderzon #27: ‘Een heel bijzondere zeepwinkel ‘Schuldfabrik’

Foto: © Ben and Martin Photography

De Duitse kunstenaar Julian Hetzel is de eerste bevestiging voor het hoofdprogramma van Noorderzon Performing Arts Festival Groningen. De 27e editie van het festival vindt plaats van donderdag 17 tot en met zondag 27 augustus.

Tijdens het festival opent Julian Hetzel met ‘Schuldfabrik’ een wel heel bijzondere zeepwinkel in fotogalerie Noorderlicht. Schuld, zowel in morele als in economische zin, is de letterlijke grondstof voor deze performance/ installatie. Bezoekers krijgen een rondleiding langs een zeepwinkel, een schoonheidskliniek en een biechtstoel.

Over Schuldfabrik

Bezoekers kunnen in de hippe zeepwinkel van kunstenaar Julian Hetzel alles te weten komen over het maakproces van zeep en je ook nog eens enorm goed voelen over jezelf. Want wie wil nou niet zijn handen wassen in onschuld met eerlijk – van menselijk vet (!) – gemaakte zeep?

Hetzel: “Dat vet staat natuurlijk voor overdaad, maar ook voor het slecht zorgen voor je lichaam. In het Duits heten zwembandjes ‘heupgoud’. Ik wilde schuld inderdaad zien als een grondstof die te mijnen viel. Hoe kun je iets negatiefs omzetten tot positief materiaal? En: kun je schuld ook financieel uitbuiten? ‘Schuldfabrik’ is duurzaam ondernemen als kunstvorm.”

Zo laat Hetzel zien dat het menselijk schuldgevoel over zowel je overgewicht als de honger in Afrika ook uitstekend functioneert als lucratief verdienmodel. Of zoals de bedrijfsslogan luidt: ‘De Schuldfabriek: van mensen, voor mensen.’

‘Schuldfabrik’ is een coproductie van Noorderzon, Steirischer Herbst (Graz) en SPRING (Utrecht) en wordt gepresenteerd in het kader van het Europese netwerk NXTSTP.

Talkshow Mark Talks en kaartverkoop

Op woensdag 17 mei vertelt artistiek directeur van Noorderzon Mark Yeoman meer over dit intrigerende project. Dat doet hij tijdens een live talkshow in het Grand Theatre, waar ook zes andere net bevestigde voorstellingen aan bod komen. Op dat moment start ook de kaartverkoop voor deze voorstellingen.

Noorderzon presenteert vanaf mei elke maand een groot deel van het programma met een live talkshow in het Grand Theatre. De toegang is gratis en reserveren kan via [email protected]. Vanaf deze momenten is het ook mogelijk om kaarten te kopen voor de besproken voorstellingen.

  • 17 mei 20:00 uur, Mark Talks, start voorverkoop preview Noorderzon
  • 17 juni 14:00 uur, Mark Talks, start voorverkoop hoofdprogramma
  • 17 juli 20:00 uur,| Locals Talk, start voorverkoop volledige programma

Over Noorderzon

Noorderzon is de zeldzame en ietwat curieuze combinatie van een internationaal podiumkunstenfestival op het scherpst van de snede en een groot zomerfeest voor zo’n 150.000 bezoekers. Het kloppende hart van het festival is het idyllische Noorderplantsoen, waar gedurende elf dagen een groot, vrij toegankelijk festivaldorp verrijst waar theater, dans, muziek, literatuur en beeldende kunst hand in hand gaan met eten, drinken en ontmoetingen.

Voorstellingen vinden plaats in tenten of op buitenpodia in het Noorderplantsoen en op vele locaties en partnerpodia in de binnenstad van Groningen (Noorderzon DownTown).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen