Lezing Kunst In Zicht: Landschapstuinen in Noord-Nederland

Lucas Pieters Roodbaard (1782-1851), Tuinaanleg bij Landgoed Ekenstein.
Foto: Bijzondere Locaties Groningen

Willemieke Ottens geeft donderdag 13 april een lezing in de Remonstrantse kerk in Groningen. De lezing gaat over de ontwikkeling van de tuinstijl van landschapsarchitect Lucas Pieters Roodbaard (1782-1851).

Meer dan de helft van de parken rond buitenplaatsen in Groningen zijn ontworpen door landschapsarchitect Lucas Pieters Roodbaard. Hij was ‘aanlegger van buitens’, in de nieuwe Engelse landschapsstijl. Zo legde hij de parken aan bij Ekenstein in Appingedam en De Braak in Eelde-Paterswolde.

Ontwikkeling van stijl

Aan de hand van Roodbaards ontwerpen en werkzaamheden vertelt Willemieke Ottens over de ontwikkeling van zijn tuinstijl, tegen de achtergrond van regionale en maatschappelijke ontwikkelingen. Dankzij de ruim 35 ontwerptekeningen die bewaard zijn gebleven én de nog aanwezige parken kan een beeld worden gevormd van Roodbaards ontwerptechnieken. De overgang van de formele, rechtlijnige tuinstijl naar de landschappelijke, slingerende tuinstijl was bepalend voor zijn werk.

Lucas Pieters Roodbaard, Presentatietekening voor de tuin van het Trommiushuis (ca. 1819).

Willemieke Ottens

Willemieke Ottens heeft kunst-, architectuur- en landschapsgeschiedenis gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 2009 is zij als landschapshistorica werkzaam voor het bureau N0.0RDPEIL Landschap.Erfgoed in Sneek. Samen met landschapsarchitect Els van der Laan heeft zij onderzoek verricht naar Lucas Roodbaard. In 2012 kwam het boek Roodbaards Rijkdom uit.

Kunst In Zicht

Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen.

De lezing is van 19.30 uur tot 21.30 uur.

Entree: € 12,50 Opgave: Kunst in Zicht, [email protected]

Locatie

Remonstrantse kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden