Debatserie Nieuw Licht: Daan Roovers over opvoeden

Daan Roovers.
Foto: © Anne Reinke

De vijfde editie van de debatserie Nieuw Licht is donderdag 30 maart in de Der Aa-kerk in Groningen. Daan Rovers presenteert in deze aflevering haar pamflet ‘Mensen maken – Nieuw licht op opvoeden’.

Onze kinderen zijn veel beter geïnformeerd over alles wat er in de wereld speelt dan wij ooit waren. Hoe voed je kinderen goed op in deze tijd? Het adagium van de hedendaagse ouder is: vrijlaten, kinderen zelf laten bepalen wat ze willen, niet pushen, maar faciliteren om zoveel mogelijk kansen voor ze open te houden. Maar worden kinderen en jongvolwassenen daar niet overspannen van? Als je alles kan en mag, wat moet je dan doen?

In de debatserie wordt telkens een nieuw licht geworpen op een actuele kwestie vanuit een klassieke filosofische tekst.

Jean Jacques Rousseau

De 18e-eeuwse filosoof Jean Jacques Rousseau wordt vaak gezien als de aanstichter van deze vrije opvoedmethode. ‘Alles is goed zoals het uit de handen van de Schepper komt, alles raakt verdorven in de handen van de mens’, schreef hij in zijn Emile, ou de l’éducation uit 1762, waarschijnlijk het beroemdste boek over opvoeding ooit. Dus moet je als opvoeder je handen er zoveel mogelijk vanaf trekken: het kind lekker zelfs alles laten ontdekken.

Daan Roovers gaat onder leiding van Coen Simon en Frank Meester in gesprek met Wilna Meijer, universitair hoofddocent algemene pedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Daan Roovers

Daan Roovers is voormalig hoofdredacteur van Filosofie Magazine, debatvoorzitter in De Rode Hoed, programmamaker bij omroep Human en trainer bij de Denkacademie. Samen met René Gude schreef zij Kleine geschiedenis van de filosofie. Ze doceert aan de School of Life en aan de Universiteit van Amsterdam.

Wilna Meijer

Wilna Meijer houdt in haar onderzoek actuele ontwikkelingen en trends in het onderwijs kritisch tegen het licht van klassieke pedagogische inzichten. Ze is auteur van onder meer Onderwijs. Weer weten waarom en Cultuurpedagogiek, onderwijspolitiek en de staat van het onderwijs.

Vertwittering van het debat

De vertwittering van het debat was voor Frank Meester en Coen Simon de belangrijkste drijfveer voor hun idee van de serie filosofische pamfletten Nieuw Licht. Debatserie Nieuw Licht is een initiatief van Coen Simon en Frank Meester in samenwerking met Bijzondere Locatie Groningen.

De aanvang is om 20.00 uur.

Kaarten à € 7,50 zijn verkrijgbaar op www.blgroningen.nl/agenda. Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij Boekhandel Godert Walter (Oude Ebbingestraat 53) en Boekhandel Van der Velde (Akerkhof 45-47) in Groningen.

Locatie:

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden