Lezing over Chinese tuinarchitectuur in de Ming-dynastie

Tuinen van Suzhou.
Foto: R. Kist

Een lezing over Chinese tuinarchitectuur in de Ming dynastie (1368-1644) wordt gegeven door kunsthistorica Alessandra van de Voort woensdag 22 maart in de Remonstrantse kerk in Groningen.

De fraaie tuinen van de Chinese plaats Suzhou, vlakbij Shanghai, staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de bijzondere culturele tradities.

Chinese tuinarchitectuur

In deze lezing wordt verteld hoe dit type tuin, met vijverpartijen, rotsen, rood geverfde galerijen en paviljoens, is ontstaan. Welke gedachten zitten achter dit ontwerp? Waarom zijn er zo veel grote rotsen te zien en waarom staat er een grote muur omheen?

Aan bod komen de drie levensbeschouwingen: Boeddhisme, Taoïsme en Confucianisme en het resultaat van de indirecte invloed die ze hebben uitgeoefend op de tuinarchitectuur.

Symboliek

De symboliek in de tuin is niet los te denken van de symboliek in andere kunstvormen. Tijdens de lezing wordt daarom ook af en toe een link gelegd tussen de Chinese tuin en de Chinese landschapsschilderkunst. Schilderkunst en tuinarchitectuur hebben elkaar wederzijds beïnvloed. Ook de keuze en de plaats van de planten en bomen in de Chinese tuin is traditioneel en symbolisch bepaald.

Kunsthistorica Alessandra van de Voort

Deze lezing wordt gegeven door kunsthistorica Alessandra van de Voort. Zij studeerde Chinees aan het Taleninstituut van Beijing en woonde een aantal jaren in Vietnam en Indonesië, waar zij zich verdiepte in de Aziatische cultuur. Zij was conservator Aziatische keramiek van Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden.

Kunst In Zicht

Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen.

De lezing is van 19.30 uur tot 21.30 uur.

De entree is € 12,50. Aanmelden kan via Kunst in Zicht, [email protected]

Voor meer informatie: www.kunstinzichtgroningen.nl

Locatie

Remonstrantse kerk, Coehoornsingel 14 in Groningen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden