Uittips voor zaterdag 18 maart

Foto: De Redactie

Bedrijven in de stad Groningen zetten vandaag, zaterdag 18 maart hun deuren open tijdens de tweede editie van OpenStad. Ook is het de Dag van de Grunneger Toal met veel taalactiviteiten bij de Groninger Archieven.

Wooninspiratie opdoen bij Wonen&Co de Beurs in MartiniPlaza, of de Kunst-aan-Huis Route Lauwersland en reeën te bewonderen tijdens een reeënsafari in De Onlanden behoren ook tot de mogelijkheden deze zaterdag.

OpenStad2017

Vandaag zetten meer dan 50 bedrijven vanaf 10.00 uur hun deuren open voor publiek tijdens de 2e editie van OpenStad2017. De bedrijven geven een kijkje achter de schermen over wat ze doen of maken.

Veel producten en diensten komen uit Groningen, van Koek, bierbrouwen, meubels, design, ict, kleding, tuinontwerp. Maar ook De Sontbrug, het werk van Machinefabriek Rusthoven aan de Stockholmstraat en nog veel meer.

OpenStad is een initiatief van stad-Groninger ondernemers en wordt ondersteund door de bedrijvenverenigingen VBGW, VBZO en VBNO, het Fonds Ondernemend Groningen en de gemeente Groningen. Het doel is om de band te versterken tussen het publiek en de Groningse bedrijven.

OpenStad voor scholieren, studenten en werkzoekenden

OpenStad levert een bijdrage aan het verbeteren van het economisch klimaat in stad en ommeland door bedrijven te verbinden met scholieren, studenten en werkzoekenden. Op www.openstad050.nl geven bedrijven aan of zij stageplaatsen aanbieden, vacatures hebben of leerwerkplekken om de broodnodige praktijkervaring op te doen.

OpenStad werkt samen met Groningen Bereikbaar en via de Slimme Kaart zijn alle deelnemende bedrijven moeiteloos te vinden, ook als er wegwerkzaamheden zijn.

Voor meer informatie over OpenStad en deelnemende bedrijven: www.openstad050.nl.

Dag van de Grunneger Toal 2017 – ‘Gronings van toen en nu centraal’

Zaterdag 18 maart wordt de 8ste editie van de Grunneger toal gehouden in en om het gebouw van de Groninger Archieven. Centraal deze dag staat ‘Gronings van toen en nu’.

De Dag van de Grunneger toal opent om 11 uur door theatermaker en docent Groninger taal- en letterkunde Theo de Groot, die een een Grunneger kijk geeft op de wereld en de actualiteit.

Vervolgens is in het Groninger Archieven gebouw en bij Cascadeplein 10 een breed aanbod van toalactiviteiten, zoals lezingen, de bekendmaking van de ‘grog’ oftewel de Groninger vlog en muziek.

Daarnaast komen de Verhoalenvertellers langs, bezoekers kunnen een woordje Gronings leren tijdens de ‘broescursussen’ Grunnegs. Op de jaarlijkse Toal- en Boukenmaarkt geeft Meester Kriet (Fré Schreiber) advies over de toal en zijn verschillende expo’s te bekijken van Drukwerk in de Marge en over het werk van Henk Kampen: vormgever van het Huis van de Groninger Cultuur en de Groninger Archieven.

De Dag van de Grunneger toal wordt georganiseerd door het Huis van de Groninger Cultuur, Groninger Forum Bibliotheek, Stichting t Grunneger Bouk, Bureau Groninger Taal en Cultuur (RUG) en het Regionaal Historisch Centrum Groninger Archieven.

De toegang is ‘vergees’ oftewel gratis.

Kijk voor het hele programma: www.huisvandegroningercultuur.nl/activiteiten

Wonen&Co de Beurs

Wooninspiratie opdoen kan tijdens de Wonen&Co de Beurs dit weekend. Het thema van deze twaalfde editie is ‘Lef‘.

De twee grote woonexpo’s van Wonen&Co de beurs staan dit jaar onder de noemer ‘Trend’ in het teken van warme kleuren, een beetje urban gypsy en boho chic, natuurlijke materialen als kurk en groen, want ‘Groen is booming!’ Ook is er de Jam Jam, het proeflokaal voor de inwendige mens met jamsessies van verschillende muzikanten.

Lees ook: Wonen & Co de beurs in MartiniPlaza

Deze zaterdag is het woonevenement van het Noorden geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Kijk voor meer informatie op www.wonenenco.nl.

Kunst-aan-Huis Route Lauwersland – ‘Frissewind’

Het is het tweede weekend van de 26e editie van de Kunst-aan-Huis Route Lauwersland. Diverse kunstenaars zetten van 11.00 uur tot 17.00 uur rondom het Lauwersmeer de deuren van hun atelier open voor publiek. De locaties liggen langs een route van 180 kilometer in het prachtige Lauwersmeergebied.

De locaties zijn herkenbaar aan de Kunst-aan-Huis vlaggen. Op elk punt in de route kan gestart worden. Kunstenaars zijn zelf aanwezig om uitleg te geven aan hun werk.

De diversiteit aan kunst op de route bestaat uit onder andere schilderijen, tekeningen, beelden van hout, steen, brons, meubels, keramiek, textiel en zijde, papier- en glaskunst, fotografie, sieraden en nog veel meer.

Kijk voor alle informatie op kunstaanhuis.nl.

Reeënsafari in De Onlanden

Natuurmonumenten heeft deze zaterdag een ‘reeënsafari in De Onlanden’ georganiseerd. Deelnemers treden samen met een gids van Natuurmonumenten op de fiets in het spoor van het ree en op zoek naar dit prachtige dier.

Tijdens deze excursie komen de deelnemers op plaatsen die anders rustgebied zijn voor dieren.

De excursie start om 15.00 uur bij De Onlanderij, Madijk 1 in Eelderwolde.

Aanmelden: www.natuurmonumenten.nl/activiteiten. Er zijn nog een aantal plekken beschikbaar.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden