Lezing Kunst In Zicht: ‘Koninginnen van de Nijl’

Koningin Ahmose Nefertari.
Foto: Stichting Kunst in Zicht

Hoogleraar Egyptologie Olaf Kaper geeft woensdag 8 maart in de Remonstrantse kerk in Groningen een lezing over het bijzondere verhaal van de vrouwen van de Egyptische farao’s, getiteld ‘Koninginnen van de Nijl’.

Olaf Kaper is hoogleraar Egyptologie aan de Universiteit Leiden en gastconservator van de tentoonstelling Koninginnen van de Nijl in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden.

‘Koninginnen van de Nijl’

De lezing gaat over de koninginnen uit het ‘Nieuwe Rijk’, de periode 1500-1000 voor Christus. Het oude Egypte bereikte toen het hoogtepunt van zijn macht. Farao’s waren heer en meester en werden als goden aanbeden. Ook hun koninginnen hadden een vorstelijke en goddelijke status. Ze bekleedden belangrijke religieuze functies, er werden speciale tempels voor ze gebouwd en soms duurde de goddelijke status zelfs na hun dood voort.

Grote koningin

Een farao kon met vele vrouwen getrouwd zijn, maar slechts één mocht de titel ‘Grote koningin’ dragen. Zij had de dagelijkse leiding over de harem van het paleis, die soms uit honderden vrouwen bestond.

Aan de hand van kettingen, ringen, glazen parfumflesjes, beschilderde vazen en bronzen spiegels maken we kennis met het weelderige leven aan het Egyptische hof en met beroemde koninginnen als Ahmose Nefertari, Hatsjepsoet, Teje, Nefertiti en Nefertari.

Nefertari’s tombe werd in 1904 gevonden en wordt beschouwd als een van de mooiste graven van het oude Egypte. Een van de kamers uit de uitbundig versierde graftombe is in de tentoonstelling gereconstrueerd. Daarbij is het deksel van haar sarcofaag te zien en de bijbehorende grafgiften.

Kunst In Zicht

Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Kunst in Zicht legt zich toe op het verbreiden van kennis over beeldende kunst, architectuur en archeologie om de ontwikkeling van belangstelling voor kunst bij zoveel mogelijk mensen aan te moedigen.

De aanvang is om 19.30 uur.

Entree: € 12,50
Opgave: Kunst in Zicht, tel 050-3188651 of [email protected]

Deze lezing wordt gegeven in de Remonstrantse kerk aan de Coehoornsingel 14 in Groningen.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden