Lezing over Camille Claudel, muze van Rodin

Camille Claudel Sakuntala - 1888, marmer.
Foto: Bijzondere Locaties Groningen

Kunsthistorica Carolien ten Bruggencate geeft een lezing over Camille Claudel, medewerker, muze en minnares van Rodin op woensdag 1 maart in de Remonstrantse kerk in Groningen. Deze lezing wordt gegeven naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Rodin – Genius at Work’ in het Groninger Museum.

Camille Claudel

Rodins beroemdste leerling en medewerker was Camille Claudel (1864-1943). De twee ontmoetten elkaar voor het eerst toen Rodin in 1883 de lessen aan de jonge beeldhouwster overnam van zijn collega Alfred Boucher. Hij was meteen gefascineerd door de vurige persoonlijkheid en het uitzonderlijke talent van de negentienjarige vrouw.

Relatie

Daar bleef het niet bij: zo snel als Rodin het talent van zijn leerling ontdekte, zo halsoverkop werd hij ook verliefd op haar. De gepassioneerde relatie, waarin privé en werk door elkaar heen liepen, inspireerde de twee kunstenaars. De relatie leidde echter ook tot de nodige rivaliteit en eindigde in 1898 in grote bitterheid.

In 1913 liet haar familie Camille opnemen in een psychiatrische inrichting, waar ze tot aan haar dood in 1943 zou verblijven. De opname betekende een abrupt einde aan haar carrière als beeldhouwster.

Rivaal van Rodin?

In de lezing in de Remonstrantse kerk wordt gekeken naar haar werk. Hoe goed was dat werk? Was zij werkelijk een geduchte rivaal van Rodin? Kreeg zij geen erkenning, omdat zij een vrouw was?

Kunsthistorica Carolien ten Bruggencate

Kunsthistorica Carolien ten Bruggencate is gespecialiseerd in de beeldende kunst van de negentiende en twintigste eeuw. Zij is verbonden aan Museum de Fundatie in Zwolle/Wijhe en aan Museum MORE in Gorssel.

Kunst In Zicht

Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen.

De lezing is van 19.30 uur – 21.30 uur

De entree is € 12,50 Opgave: Kunst in Zicht, tel 050-3188651 of [email protected]

Locatie:

Remonstrantse kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden