Grote tentoonstelling over ‘De Romantiek in het Noorden’

Peter Christian Skovgaard Gezicht op de zee vanaf Moens Klint, 1850 Skovgaard Museum, Viborg, Denemarken.
Peter Christian Skovgaard Gezicht op de zee vanaf Moens Klint, 1850 Skovgaard Museum, Viborg, Denemarken.
Foto: © Lars Guldager

Het Groninger Museum presenteert in december 2017 ‘De Romantiek in het Noorden’, van Friedrich tot Turner, het eerste internationale overzicht van landschapschilderkunst uit de Romantiek in Noord-Europa.

Met deze grote tentoonstelling zet het Groninger Museum de succesvolle programmering van 19de-eeuwse thema’s door. Ook presenteert het museum in 2017 een grote designtentoonstelling van Maarten Baas en veel rijkdom uit de Groninger kunst en geschiedenis.

‘De Romantiek in het Noorden’

De tentoonstelling, ‘De Romantiek in het Noorden’ is de eerste grensoverschrijdende overzichtstentoonstelling van landschapschilderkunst uit Noord-Europa. De tentoonstelling toont werken uit Nederland, Duitsland, Scandinavië en Groot-Brittannië, van J.M.W. Turner tot Caspar David Friedrich. Thema’s als reizen, de kracht van de natuur en het spirituele staan centraal.

‘Hide & Seek’, Maarten Baas

De eerste grote solotentoonstelling van designer Maarten Baas (Arnsberg, 1978) ‘Hide & Seek’ presenteert het Groninger Museum tot en met 24 september.

Baas’ ontwerpen bevinden zich op het snijvlak van kunst en design en staan bekend als conceptueel, humoristisch, rebels en theatraal.

‘Hide & Seek’, Maarten Baas toont naast series als ‘Clay en Smoke’, waarmee Baas wereldberoemd werd, ook recent werk zoals ‘Tree Trunk Chair’ en ‘Carapace’ en zijn nieuwe werk ‘May I have your attention please?’. Een primeur is het werk ‘Hide & Seek’, dat bestaat uit 8 video’s.

‘Rijk in Groningen, Borgen en Stadspaleizen 1600-1800’: 27 mei t/m 12 november 2017

De bijzondere tentoonstelling ‘Rijk in Groningen, Borgen en Stadspaleizen’ brengt de grootste schatten uit Groningen samen.

De vooraanstaande Groninger families in de 17e en 18e eeuw woonden op borgen en in stadspaleizen. De meeste daarvan zijn verdwenen, maar uit bewaard gebleven afbeeldingen, bouwfragmenten en huisraad is de rijkdom nog te zien.

Door de onderlinge rivaliteit, die hun macht aantoonden met rijkdom, zijn er voor deze mensen in die periode ontelbare bijzondere voorwerpen gemaakt door kunstenaars, zilversmeden, meubelmakers, houtsnijders en glas-in-loodschilders.

Ruud Venekamp: 3 mei t/m 10 september 2017

Ruud Venekamp (Meppel, 1957) is een beeldend kunstenaar die het wikken en wegen van de moderne schilder met zich meedraagt. Hij ziet de verhouding tussen traditie en vernieuwing als een interessant iets, maar ook als problematisch. De expositie toont grote abstracte schilderijen die plantaardige structuren weergeven.

Gabriel Lester: 10 juni t/m 27 oktober 2017

Installaties, performances en film, daarmee is kunstenaar, regisseur en schrijver Gabriel Lester (Amsterdam, 1972) het meest bekend. Lester, die zowel een beeldende kunst- als een filmopleiding genoot, maakt werk waarin verhalen, tijd en ruimte vaak een belangrijke rol spelen.

De kijker wordt uitgenodigd om zelf actief deel te nemen aan het werk. Regelmatig zet Lester daarbij middelen in als het decor, het frame, de coulissen of maakt hij gebruik van optische illusie.

‘De Wereld in Huis’: 17 juni 2017 t/m 28 januari 2018

Nederland had in de 17e en 18e eeuw een spilfunctie in de introductie van Azië in Europa. Dat is aankomende zomer te zien in De Wereld in Huis. Het Chinees en Japans porselein, Japans lakwerk en Indiase sitsen (handbeschilderde stof), tonen aan hoe het Nederlandse interieur werd verrijkt door Aziatische invloeden.

‘500 jaar Reformatie in Groningen: 23 september 2017 t/m 7 januari 2018

De kritiek van Maarten Luther op de Rooms-Katholieke kerk in 1517 vormde het begin van de Reformatie. Een tijd van godsdienststrijd, onlusten, oorlog en vervolging brak aan en resulteerde in verschillende protestantse kerken. In 1594 werd Groningen definitief calvinistisch.

500 jaar Reformatie in Groningen toont zilvergerei, oude Bijbels en portretten van beroemde predikanten uit de beginperiode van de kerken van de Reformatie.

Albarta ten Oever (1772-1854), een vrouw in de kunst’: 14 oktober 2017 t/m 10 mei 2018

Albarta ten Oever is één van de weinige vrouwelijke 18de-eeuwse kunstenaars uit Groningen. Een vrouw in de kunst toont ruim 20 schilderijen, aquarellen en tekeningen van haar vaardige hand.

‘De Romantiek in het Noorden’, van Friedrich tot Turner: 9 december 2017 t/m 10 mei 2018

‘De Romantiek in het Noorden’ is de eerste grensoverschrijdende overzichtstentoonstelling van landschapschilderkunst uit Noord-Europa. De tentoonstelling toont werken uit Nederland, Duitsland, Scandinavië en Groot-Brittannië, van J.M.W. Turner tot Caspar David Friedrich. Thema’s als reizen, de kracht van de natuur en het spirituele staan centraal.

Nu in het Groninger Museum

  • De publiekstrekker ‘Rodin – Genius at Work’ is nog tot en met 30 april 2017 te zien. De tentoonstelling trok al ruim 87.000 bezoekers.
  • Afgelopen zaterdag 18 februari opende ‘Hide & Seek’, Maarten Baas.
  • Ook de bijzondere schilderijen en tekeningen van Ruloff Manuputty zijn nog te bewonderen in het museum. In het Ploegpaviljoen is ‘De Collectie’ te zien, met topstukken van onder anderen Alessandro Mendini, Rubens en Van Gogh.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen