Simplon viert 40-jarig bestaan

Foto: PR Simplon

Dit jaar bestaat poppodium Simplon 40 jaar. Het gehele jaar staat in het teken van het jubileum en wordt gevierd met een paar bijzondere evenementen onder de noemer ’40 jaar Simplon’.

Het concert van de legendarische punkband UK Subs was de eerste in deze reeks vrijdag 20 januari. Deze band speelde in de jaren ’80 meerdere malen in Simplon. Niet alleen het jubileum van het poppodium werd gevierd, ook aan het 40-jarig bestaan van de band werd aandacht besteed.

In mei wordt het jubileum groots gevierd met een aantal dagen gericht op de pijlers van het poppodium; urban, pop en dance.

Geschiedenis

Begin jaren ’70 stond het pand van Simplon leeg en werd deze gekraakt door hippies en kunstenaars. Vanaf 1977 werden de allereerste activiteiten georganiseerd en begin jaren ’80 kreeg de punkcultuur de overhand. In de loop der jaren is er steeds breder geprogrammeerd en namen dance en hiphop een prominente plek in binnen de programmering.

Viering

In 2017 organiseert Simplon al 40 jaar lang activiteiten in het pand aan het Boterdiep in Groningen.

“Simplon heeft zich in de afgelopen veertig jaar laten gelden als een podium voor vooruitlopers. Voor mensen die om de hoek durfden te kijken voordat anderen dat deden. Niches, nieuw geluid en jonge makers vonden vanuit Simplon hun weg naar een publiek”, aldus programmeur Peter Dijkstra.

“Voor de evenementen onder de noemer 40 jaar Simplon willen we een aantal oude helden terughalen, maar ook artiesten die aan het begin van hun carrière in Simplon stonden en de afgelopen jaren veel groei hebben doorgemaakt.”

Naast deze activiteiten wordt het verleden ook in het pand meer zichtbaar, er komt bijvoorbeeld een speciale expositie in het café.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden