Debatserie Nieuw Licht: Eva Rovers in de Der Aa-kerk in Groningen

Foto: Bijzondere Locaties Groningen

In de vierde editie van de nieuwe debatserie Nieuw Licht is Eva Rovers te gast op donderdag 19 januari in de Der Aa-kerk in Groningen. In deze serie wordt telkens een nieuw licht geworpen op een actuele kwestie vanuit een klassieke filosofische tekst.

Eva Rovers presenteert haar pamflet ‘Nieuw licht op verzet’ en gaat hierover in gesprek met emeritus hoogleraar filosofie Hans Achterhuis onder leiding van Coen Simon en Frank Meester.

Cultuurhistoricus en biograaf Eva Rovers is auteur van de veelgeprezen biografieën ‘De eeuwigheid verzameld’. ‘Helene Kröller-Müller (1869-1939)’ en ‘BOUD’. ‘Het verzameld leven’ van Boudewijn Büch. Voor haar onderzoek naar Büch kreeg zij van de gezamenlijke erven exclusief toegang tot het persoonlijke archief van Büch, dat nog tot 2030 gesloten blijft.

Gedigitaliseerde cultuur

Sociale media kunnen massa’s op de been brengen, zoals Project-X in Haren in 2012 bewees, en zoals ook wordt beweerd van de zogenaamde twitterrevolutie tijdens de Arabische lente. Maar biedt onze inmiddels door en door gedigitaliseerde cultuur eigenlijk nog wel de mogelijkheid tot daadwerkelijk verzet tegen de bestaande orde?

De mens in opstand

Volgens Eva Rovers zijn gezelligheid en winst steeds kenmerkender voor onze cultuur, vervaagt de grens tussen marketing en kunst en wordt de inhoud van theater en muziek vooral afgestemd op het verdienmodel en de doelgroep.

In een bevlogen essay vraagt Rovers zich af wat er nog over is van ‘de opstandige mens’, waarover Albert Camus schreef in ‘De mens in opstand (1951)’, die ‘handelt in naam van een waarde, die nog vaag is, maar waarvan hij in elk geval het gevoel heeft dat hij die met andere mensen deelt.’

Eva Rovers

Rovers studeerde Taal- en Cultuurstudies aan de Universiteit Utrecht, waar zij zich specialiseerde in de cultuurgeschiedenis van de twintigste eeuw en kunstbeleid & -management. Na haar afstuderen doceerde zij aan deze universiteit en werkte zij als bestuurder, organisator en fondsenwerver bij verschillende culturele instellingen.

Momenteel is zij lid van de Raad van Toezicht van Museum Boijmans van Beuningen, bestuurslid van het Tijdschrift voor Biografie en penningmeester van Stichting Khardzhiev.

Hans Achterhuis

Rovers gaat deze avond in gesprek met Hans Achterhuis (1942). Achterhuis is emeritus hoogleraar filosofie van de Universiteit Twente. Hij schreef toonaangevende werken als De Utopie van de vrije markt, De markt van welzijn en geluk en zeer recent Koning van Utopia. Hij was de eerste Denker des vaderlands. Albert Camus speelt een belangrijke rol in het werk van Achterhuis. Hij promoveerde op een proefschrift over de Franse schrijver en filosoof en toont zich een warm pleitbezorger van zijn werk.

Debatserie Nieuw Licht is een initiatief van Coen Simon en Frank Meester in samenwerking met Bijzondere Locatie Groningen.

De aanvang is om 20.00 uur.

Kaarten à €7,50 zijn verkrijgbaar op www.blgroningen.nl/agenda en bij Boekhandel Godert Walter (Oude Ebbingestraat 53) en Boekhandel Van der Velde (Akerkhof 45-47).

Locatie:

Der Aa-kerk, Akerkhof 2 in Groningen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen