Auteur A.F.Th. van der Heijden in de Der Aa-kerk in Groningen

A.F.Th. van der Heijden
Foto: Tonio van der Heijden

Auteur A.F.Th. van der Heijden is zondagmiddag 27 november te gast in de Der Aa-kerk in Groningen naar aanleiding van zijn nieuwe boek ‘Kwaadschiks’, deel 6 van de cyclus De tandeloze tijd’.

Van der Heijden wordt geïnterviewd door Coen Peppelenbos (schrijver, hoofdredacteur Tzum, docent).

A.F.Th. van der Heijden (1951) debuteerde in 1978 met de verhalenbundel ‘Een gondel in de Herengracht’ en is de auteur van een groot en breed opgezet oeuvre waarin twee grote romancycli de essentie vormen: ‘De tandeloze tijd’ en ‘Homo duplex.

Nieuwe roman

In november verschijnt de nieuwe roman van Van der Heijden: ‘Kwaadschiks’. De roman vertelt het verhaal van reclameman Nico Dorlas en zijn jongere vriendin Désirée. Hun relatie staat op springen. Dorlas’ aanhoudende drank- en drugsconsumptie, zijn handtastelijkheid en zijn aan paranoia grenzende verlatingsangst vormen een dodelijke combinatie. Als Désirée de benen neemt, rest Dorlas één conclusie: zij moet sterven, en hij zal met zijn vriendin ten onder gaan. Kwaadschiks is een literair moordmysterie zoals alleen A.F.Th. van der Heijden dat schrijven kan.

Tonio

Op 26 mei 2011 verscheen ‘Tonio. Een requiemroman’. Op Eerste Pinksterdag in 2010 kwam de 21-jarige Tonio van der Heijden, het enig kind van A.F.Th. van der Heijden en Mirjam Rotenstreich, bij een verkeersongeval om het leven.

‘Tonio. Een requiemroman’ vormt een nauwgezette reconstructie van een jongensleven en een radeloze queeste naar zin en betekenis.

Het boek won in 2012 de Libris literatuurprijs en NS Publiekprijs. De verfilming van Tonio (gemaakt door Paula van der Oest) is dit jaar de Nederlandse inzending voor de Oscars.

Prijzen

Van der Heijden heeft veel prijzen ontvangen voor zijn werk. Zijn roman ‘Het schervengericht’ werd bekroond met de AKO Literatuurprijs 2007.

In 2012 werd zijn oeuvre bekroond met de Constantijn Huygens-prijs en in 2013 ontving Van der Heijden de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre. Tijdens de uitreiking presenteerde hij deel 5 van De tandeloze tijd: De helleveeg. Deze tragikomische roman werd al snel verfilmd, met Gouden Kalf-winnares Hadewych Minis.

Deze middag wordt georganiseerd door Bijzondere Locaties Groningen en De Culturele Onderneming.

De aanvang is om 15.30 uur.
Kaarten  à € 12,50 zijn verkrijgbaar op www.blgroningen.nl/agenda. Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij Boekhandel Godert Walter (Oude Ebbingestraat 53) en Boekhandel Van der Velde (Akerkhof 45-47).

Locatie:

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden