Lezing over Friese kunstschilder Sjoerd de Vries

Werk van Sjoerd de Vries.
Foto: Bijzondere Locaties Groningen

Een lezing over de Friese kunstschilder Sjoerd de Vries organiseert Kunst In Zicht vandaag, woensdag 23 november in de Remonstrantse kerk.

De lezing wordt gegeven door Han Steenbruggen en Susan van den Berg. Han Steenbruggen is directeur van Museum Belvédère in Oranjewoud. Susan van den Berg, museummedewerker en publicist, heeft onderzoek gedaan naar het leven en werk van Sjoerd de Vries.

Sjoerd de Vries, die op 9 november 75 jaar is geworden, nam in 2015 de prestigieuze Gerrit Benner prijs in ontvangst. De jury roemde zijn ‘unieke, zeer herkenbare oeuvre’, dat ‘nog voortdurend in ontwikkeling is en van hoge kwaliteit’. In november wordt De Vries vijfenzeventig jaar.

Museum Belvédère in Oranjewoud biedt daarom in het najaar een overzicht van zijn werk, waarin een ander beeld van de kunstenaar wordt getoond dan tot nu toe is gebeurd.

Minerva

Sjoerd De Vries bracht zijn jeugd door in Oudehaske. Op de ambachtsschool haalde hij vakdiploma’s voor machinebankwerker en huisschilder, maar zijn interesse voor kunst maakte dat hij naar de kunstacademie Minerva in Groningen ging. Het was van korte duur: hij bleek daar slecht inpasbaar.

Om aan de kost te komen ging hij vervolgens werken als huisschilder, melkcontroleur en landarbeider. In de jaren vijftig kwam De Vries in contact met de autodidactische schilder Boele Bregman en de naïeve schilder Jentsje van der Sloot.
Erkenning kreeg De Vries na zijn eerste expositie in 1962. Later volgden solotentoonstellingen in het Fries Museum, het Singer Museum in Laren en het Gemeentemuseum in Den Haag.

Gemengde techniek

De Vries’ handelsmerk is de gemengde techniek geworden: oud karton met beenderlijm dat hij insnijdt, bewerkt met een strijkijzer, beschildert en nogmaals met het mes bewerkt. De kunstenaar beschouwt zijn atelier in Heerenveen als zijn laboratorium. Het landschap van De Deelen, volgens de Vries ‘de onderkant van de Himalaya’, is een van zijn favoriete onderwerpen.

Kunst In Zicht

Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen.

De lezing is van 19.30 uur tot 21.30 uur. Kaarten à € 12,50 zijn te bestellen bij Stichting Kunst in Zicht, 050-318 86 51, [email protected], www.kunstinzichtgroningen.nl

Kaarten zijn ook te koop bij Boekhandel Van der Velde (Akerkhof 45-47 in Groningen) of 23 november ’s avonds aan de zaal.

Locatie:

Remonstrantse kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden