Debat: Zorg & individualisering

Foto: Publiek Domein

Maandag 28 november vindt een debat over ‘Zorg & individualisering plaats in het Groninger Forum.

De overheid geeft het enerzijds uit handen, maar houdt anderzijds de touwtjes strak in eigen hand.

Zorg & individualisering

Onzekerheid is troef – ook op het gebied van zorg. De zorg en het welzijn worden gereorganiseerd. De overheid geeft het enerzijds uit handen, maar houdt anderzijds de touwtjes en de middelen strak in eigen hand. Oude organisaties gaan op de schop en er is ruimte en geld voor experiment.

Waar gaat dat goed, en waar niet? Neemt de familie weer de plaats over van de collectieve regelingen? Of ontstaan er nieuwe netwerken, nieuwe vormen van zorg en hulp, zoals bijvoorbeeld de buurt-app, de klusjesdienst en de digitale uitleen? Wie kan hier in meekomen en wie niet? Wat betekent dit voor de meest kwetsbaren?

Hierover wordt gesproken met Trudie Knijn, hoogleraar interdisciplinaire sociale wetenschappen aan de Universiteit Utrecht, Marianne van Bochove, universitair docent verbonden aan het instituut Beleid en Management Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit, Marian Verkerk, hoogleraar Zorgethiek bij de Faculteit Medische Wetenschappen / UMCG en Mattias Gijsbertsen, wethouder van GroenLinks in de gemeente Groningen.

Debatserie over oude en nieuwe zeker- en onzekerheden

Eeuwige liefde, een vaste aanstelling, een verzorgingsstaat van wieg tot graf – het is in een halve eeuw geschiedenis geworden. Globalisering én individualisering doorkruisen de opgebouwde sociale verhoudingen. Sommigen zien dat als bevrijding uit klemmende banden. Anderen als de teloorgang van een beschaafde samenleving.

Het Groninger Forum en DwarsDiep organiseren een drietal debatten over oude en nieuwe (on)zekerheden Dit is het deel twee in die serie. Het volgende debat zal gaan over ‘globalisering en de nationale verzorgings- en rechtsstaat’.

De aanvang is om 20.00 uur.

Locatie:

Groninger Forum, locatie Hereplein 73, Groningen

Kaartverkoop via www.groningerforum.nl en de kassa aan het Hereplein.

Dit debat wordt georganiseerd door het Groninger Forum in samenwerking met DwarsDiep en met steun van Instituut GAK.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden