Jonge Harten Theaterfestival van start

Jonge Harten Theaterfestival 2015
Foto: Archief: De Redactie

De 19e editie van het Jonge Harten Theaterfestival in Groningen met een bomvol divers programma start vandaag, vrijdag 18 november. Een festival om te ontdekken met veel jonge makers, beeldend en fysiek theater, performance, dans, muziek en een bruisend festivalhart.

Het festival biedt meer dan 30 voorstellingen, muziekoptredens en andere activiteiten en toont jonge makers uit binnen en buitenland, nieuwe ontdekkingen en eigen producties. Het festival vindt in zo’n beetje alle theaters plaats in Groningen, zoals onder andere de Stadsschouwburg en het Grand Theatre, maar ook op bijzondere pop-up locaties.

Het eerste festivalweekend opent met een divers programma bestaand uit eigen producties, Nederlandse premières en voorstellingen op locatie.

#Offthebeatentrack

Het festivalthema is #offthebeatentrack. Een thema waarmee Jonge Harten haar bezoekers uitdaagt niet bang te zijn om buiten de gebaande paden te gaan; op ontdekkingstocht naar nieuw werk en nieuwe makers.

Tijdens het festival wordt het nieuwste werk getoond van Sien Vanmaele, Suzanne Grotenhuis, Max Wind en Joeri Heegstra en Howool Baek.

Eigen producties

  • Jonge Harten coproduceert in 2016 vier voorstellingen, waaronder ‘Missie Márquez’, een twaalfdelige theaterserie geïnspireerd op het beroemde boek ‘Honderd jaar eenzaamheid’ van Gabriel García Márquez. Na de driedelige proloog tijdens Jonge Harten 2015, keert Kompagnie Kistemaker nu als een kleurrijke karavaan terug naar Groningen.

In hun kennistent op de Vismarkt presenteren zij deel 4, 5 & 6 waarin Karlijn samen met het publiek door de eerste 162 pagina’s van het boek heengaat. (Te zien op 18 & 19 november (Deel 4), 21 & 22 november (Deel 5), 24 & 25 november (Deel 6) en op 26 november (Marathon van deel 4, 5 & 6)

  • In coproductie met VIA ZUID en Jonge Harten maakt theatermaakster Sien Vanmaele (BE) de voorstelling ‘Hope she was worth it. De opera’. In een elektronische muzikale trip neemt Sien haar publiek mee in de gedachtenkronkels van een jonge vrouw met een gebroken hart. (Te zien op 18, 19 & 20 november).

ArtQuake

ArtQuake staat voor plotselinge kunstuitbarstingen op straat in de stad. De ArtQuakes worden bedacht en uitgevoerd door studenten van Academie Minerva en de Academie voor Popcultuur in samenwerking met Jonge Harten. Zij ontwikkelen interacties in de publieke ruimte waarbij ze zich verhouden met het thema en de doelgroep van het Jonge Harten.

Festivalhart

Jonge Harten heeft zijn eigen Festivalhart in de Oosterstraat 13a. Een café, restaurant, theater-, film- en popzaal in één. Iedere avond is het cafe geopend en zijn er voorstellingen, films, installaties en muziekoptredens.

In het eerste weekend van Jonge Harten toont Kenneth Berth, student radio aan het RITCS in Brussel en zoon van Hans, in ‘8 op een rij’ op een eenvoudige en herkenbare manier een intiem portret van een Oost-Vlaamse boerenfamilie. Het is een persoonlijke en op momenten geestige audiodocumentaire met beeld, over het leven, de herinneringen die je meedraagt en wat het betekent om ‘familie’ te zijn.

De entree is gratis.

Muziekprogrammering

In het openingsweekend speelt op zaterdag 19 november de talentvolle band The Brahms, die eerder al een 3FM Megahit scoorde met ‘Golden’. Op zondag 20 november geeft Brother Till acte de présence met een compleet andere performance, waarbij spoken word, elektronische muziek en visual-art samenkomen.

Ook na het openingsweekend zijn er nog genoeg bandjes te ontdekken, zoals:

  • Maandag 21 november: DTCV
  • Dinsdag 22 november: Icky Pack
  • Woensdag 23 november: Ann White
  • Donderdag 24 november: The Jerry Hormone Ego Trip
  • Vrijdag 25 november: Diouff

Alle bands zijn gratis te bezoeken in het Festivalhart, De Gym (Oosterstraat 13a).

Het Jonge Harten Theaterfestival 2016 vindt plaats van 18 tot en met 26 november.

Kijk voor meer informatie en het complete programma: jongeharten.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden