Lezing Kunst In Zicht: het Nederlandse rijtjeshuis

Rijtjeshuis in Emmen.
Foto: ©Luuk Kramer

‘De wondere wereld van het Nederlandse rijtjeshuis’ is het thema komende donderdag 17 november in de Kunst In Zicht-lezing in de Remonstrantse kerk. De lezing wordt gegeven door Bernard Hulsman.

Het rijtjeshuis kan gerust hét Nederlandse huis worden genoemd: de meerderheid van de Nederlandse bevolking woont in een rijtjeshuis. Vier van de ongeveer zeven miljoen huizen die Nederland rijk is, zijn rijtjeshuizen. Dit betekent dat naar schatting ruim tien miljoen van de zeventien miljoen Nederlanders bewoners van een rijtjeshuis zijn.

Overlegcultuur

Niet alleen om kwantitatieve redenen is het rijtjeshuis hét Nederlandse huis. De aaneengeregen identieke woningen, die vaak in een carré staan opgesteld en zo herinneren aan de vorm van een klooster, passen bij het ‘gepolder’ en de Nederlandse consensus- en overlegcultuur. Ze vormen een gemeenschap van gelijke individuen: iedereen heeft hetzelfde huis maar wel met een eigen voordeur en een eigen huis.

Burgerlijkheid

Maar hoe diep het rijtjeshuis ook is verankerd in de Nederlandse cultuur, het heeft een slechte reputatie. Het rijtjeshuis staat voor burgerlijkheid, saaiheid en monotonie. Deze reputatie is ten onrechte, zo zal Bernard Hulsman in zijn lezing bewijzen.

Hij brengt niet alleen de grote diversiteit van het Nederlandse rijtjeshuis in beeld, maar behandelt ook de lange geschiedenis ervan die begint in de oude hofjes in de Nederlandse steden.

Bernard Hulsman

Bernard Hulsman studeerde politieke wetenschappen en is sinds 1990 redacteur van NRC Handelsblad. Hij schrijft vooral over architectuur en stedenbouw. Daarnaast publiceerde hij in onder meer Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer, Archis, Items en Die Welt.

Kunst In Zicht

Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen.

De lezing is van 19.30 uur tot 21.30 uur.

Kaarten à € 12,50 kunnen worden besteld bij Stichting Kunst in Zicht, tel: 050-318 86 51 of via de mail. [email protected] en www.kunstinzichtgroningen.nl

Kaarten zijn ook te koop bij Boekhandel Van der Velde, Akerkhof 45-47 in Groningen of 17 november aan de zaal.

Locatie:

Remonstrantse kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden