Lezing Kunst In Zicht: Russisch Realisme rond Ilya Repin

'Wolgaslepers' van Ilya Repin.
Foto: Bijzondere Locaties Groningen

Woensdagavond 9 november is er een Kunst In Zicht-lezing in de Remonstrantse kerk over het Russisch Realisme. Deze lezing is georganiseerd naar aanleiding van de tentoonstelling Peredvizhniki – Russisch Realisme rond Repin 1870-1900 in het Drents Museum in Assen.

Net als in andere West-Europese landen kwamen kunstenaars in Rusland in de tweede helft van de negentiende eeuw in verzet tegen het kunst-establishment. Zij wilden zich bevrijden van de door hen als verstikkend ervaren macht van de Keizerlijke Kunstacademie, die tot dan toe het kunstenaarsleven in Rusland volledig beheerste.

Peredvizhniki

In 1870 verenigde een aantal schilders zich onder de naam Peredvizhniki, dat zwervers of trekkers betekent. Tot de leden behoorden grote namen als Ilya Repin, Vladimir Makovsky en Valentin Serov.

Geen verheven onderwerpen meer, maar sociaal-kritische thema’s zoals erbarmelijke leefomstandigheden, zware arbeid en honger werden verbeeld in hun schilderijen. Hiermee wilden zij een debat over sociale hervormingen uitlokken.

Het gewone volk

Hun portretten van het gewone volk, de elite, vrienden en familie waren van ieder idealisme gespeend en gaven de realiteit weer. Maar ook volksverhalen en verhalen uit de Russische geschiedenis werden weergegeven op het doek.

Het harde dagelijks bestaan werd in al zijn facetten door de Peredvizhniki met een helder en fris kleurgebruik tot kunst verheven.

Deze lezing wordt gegeven door Trudy de Lange. Zij is kunsthistorica en geeft lezingen voor diverse instellingen.

Kunst In Zicht

Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen.
Entree: € 12,50. Kaarten kunnen worden besteld bij Stichting Kunst in Zicht, 050-318 86 51, [email protected], www.kunstinzichtgroningen.nl

Kaarten zijn ook te koop bij Boekhandel Van der Velde, Akerkhof 45-47, Groningen of 9 november aan de zaal.

De lezing is van 19.30 uur tot 21.30 uur.

Locatie:

Remonstrantse kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden