Lezing Kunst In Zicht: Muziek en beeld rond de dood

Foto: CC0/Publiek Domein

Saskia van Lier geeft woensdag 2 november een lezing over muziek en beeld rond de dood in de Remonstrantse kerk in Groningen. Kunst in Zicht organiseert deze lezing rond dit thema, omdat het vandaag Allerzielen is, de dag dat de doden worden herdacht.

Requiem

De dodenmis, het requiem, is de bekendste muziek met de dood als thema. Deze mis met vaststaande tekst is door zeer veel bekende componisten op muziek gezet. Tijdens de lezing klinken deze avond enkele voorbeelden.

Naast requiems bestaat er ook ‘dodenmuziek’ van verschillende componisten. Vooral uit protestantse landen, omdat daar geen vaststaand requiem meer gezongen werd na de reformatie.

Zo schreef Bach de ‘Köthener Trauermusik’ bij het overlijden van prins Leopold van Köthen en zijn er ‘Funeral Sentences’ van de hand van Purcell. Ook in katholieke landen kende men het gebruik om bijvoorbeeld motetten voor een overledene te schrijven.

Bij de muziek worden deze avond beelden getoond die laten zien hoe de dood of ‘eeuwige slaap’, het hiernamaals en de verwachtingen daarover verbeeld zijn door kunstenaars.

Saskia van Lier

Saskia van Lier studeerde Klassieke talen en Godsdienstwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze is gespecialiseerd in kerkinrichting en houdt zich bezig met Groninger kerken.

Kunst In Zicht

Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen.

De lezing is van 19.30 uur tot 21.30 uur.

Kaartverkoop

Entree: € 12,50. Kaarten kunnen worden besteld bij Stichting Kunst in Zicht, 050-318 86 51, [email protected], www.kunstinzichtgroningen.nl

Kaarten zijn ook te koop bij Boekhandel Van der Velde, Akerkhof 45-47, Groningen of 2 november aan de zaal.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden