Lezing Kunst In Zicht: Catharina ‘de Grootste’

Catharina de Grote.
Foto: Bijzondere Locaties Groningen

Een lezing over ‘Catharine de Grote’ wordt donderdag 27 oktober gegeven door Ruslandkenner Marie-Thérèse ter Haar. Kunst In Zicht organiseert deze lezing ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Catharina, de Grootste. Zelfgeslepen diamant van de Hermitage’ in de Hermitage Amsterdam’.

Het is 250 jaar geleden dat Catharina de Grote met een opzienbarende kunstaankoop de Hermitage in Sint-Petersburg stichtte. De Hermitage Amsterdam brengt in een rijke tentoonstelling het levensverhaal van Catharina de Grote, Europa’s langst regerende keizerin.

Kunst verzamelen

Catharina komt op vijftienjarige leeftijd naar Sint-Petersburg om te trouwen met Peter III Romanov. Door het huwelijk verandert haar naam van Sophie van Anhalt-Zerbst in Catharina.

Haar huwelijk met Peter III is niet erg gelukkig. In 1761 zet Catharina haar man af en grijpt zelf de macht en zwaait dan de scepter over het achttiende-eeuwse Rusland. Catharina verzamelt veel kunst.

Ze weet Rusland, net als haar grote voorbeeld Peter de Grote, in de Europese politiek te laten gelden. Zoals Peter Rusland een ‘lichaam’ gaf, zo gaf Catharina Rusland een ‘ziel’.

Na haar dood stond Catharina centraal in honderden boeken, films en toneelstukken. Ook inspireerde zij grote actrices als Marlene Dietrich, Bette Davis, Hildegard Knef, Catherine Deneuve en Julia Ormond.

Ruslandkenner

Marie-Thérèse ter Haar studeerde Russisch en Ruslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Al in de communistische tijd verbleef ze veelvuldig in Rusland en ze maakte er ook het einde van de Koude Oorlog mee.

Tegenwoordig is ze nog zo’n vijf maanden per jaar in Rusland en ze volgt de ontwikkelingen daar nog steeds op de voet. Van meet af aan heeft Marie-Thérèse haar kennis van en ervaring met dit land uitgedragen door het geven van lezingen, cursussen en het organiseren van reizen naar Rusland.

Kunst In Zicht

Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen.

De lezing is van 19.30 uur tot 21.30 uur.

Entree: € 12,50. Kaarten kunnen worden besteld bij Stichting Kunst in Zicht, 050-318 86 51, [email protected], www.kunstinzichtgroningen.nl

Kaarten zijn ook te koop bij Boekhandel Van der Velde, Akerkhof 45-47, Groningen of 27 oktober ’s avonds aan de zaal.

Locatie:

Remonstrantse kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden