Designer Maarten Baas met ‘Hide & Seek’ in Groninger Museum

Maarten Baas-Grandfather Clock.
Foto: Lisa Klappe

Het Groninger Museum presenteert van 18 februari tot en met 24 september 2017 ‘Maarten Baas – Hide & Seek’, de eerste grote solotentoonstelling van ontwerper Maarten Baas.

Maarten Baas (1978) is een van de meest invloedrijke Nederlandse ontwerpers van het begin van de 21e eeuw. Zijn ontwerpen bevinden zich op het snijvlak van kunst en design en staan bekend als conceptueel, humoristisch, rebels en theatraal.

Deze tentoonstelling bevat werken zoals Clay, Grandfather Clock en zijn afstudeercollectie Smoke, waarmee hij wereldberoemd werd. Speciaal voor de tentoonstelling creƫert Maarten Baas nieuw werk.

Designer of the Year Award

Maarten Baas werd eind 2009, als veruit de jongste ontwerper ooit, tijdens Design Miami bekroond met de Designer of the Year Award. Gerenommeerde musea waaronder het Museum of Modern Art in New York en het Victoria & Albert in Londen kochten zijn werk aan. Maarten Baas werkt voor exclusieve merken als Louis Vuitton, Swarovski en Dior.

Smoke

Maarten Baas studeerde in 2002 af aan de prestigieuze Design Academy Eindhoven met de serie Smoke, waarbij hij meubilair verbrandde en vervolgens met een transparante epoxy-laag behandelde, waardoor het weer bruikbare meubelen werden.

Musea, critici, verzamelaars en het designpubliek zien Smoke als een iconische collectie van modern design.

Clay

Met Clay oogstte Baas veel lof op de Salone del Mobile in Milaan in 2006. Deze serie meubelen zijn met de hand gekleid en gemaakt van synthetische klei. Het MendiniRestaurant in het Groninger Museum is volledig ingericht met deze unieke, handgemaakte Clay-meubelen.
De New York Times nam Clay en Smoke in 2012 op in de lijst van 25 ‘klassiekers van de toekomst’.

Real Time

Tijd, melancholie en vergankelijkheid spelen een terugkerende rol in het werk van Maarten Baas. Een sprekend voorbeeld hiervan is het baanbrekende werk Real Time (2009).

Door acteurs te filmen die gedurende 12 uur elke minuut handmatig de tijd aangeven, functioneren deze films als klok. Hiermee combineert hij de thema’s theater, kunst, film en design.

Een gigantische klok uit deze serie is sinds 2016 te zien op vliegveld Schiphol.

Groninger Museum

Het Groninger Museum volgt Maarten Baas al geruime tijd en koopt regelmatig werk van hem aan voor de collectie. De inrichting van het MendiniRestaurant in 2010 vormt hierin het hoogtepunt.

Hide & Seek is samengesteld door conservator hedendaagse beeldende kunst, design en mode Sue-an van der Zijpp en hoofdconservator Mark Wilson. Bij de tentoonstelling verschijnen ook twee publicaties, uitgegeven door Uitgeverij Lecturis.

Maarten Baas is ambassadeur van de Dutch Design Week 2016 (22 tot en met 30 oktober, Eindhoven).

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden