Debatserie Nieuw Licht: Pieter van den Blink in de Der Aa-kerk

Pieter van den Blink.
Foto: ©Koos Breukel

Schrijver en journalist Pieter van den Blink is donderdag 20 oktober te gast in de tweede editie van de nieuwe debatserie ‘Nieuw Licht’ in de Der Aa-kerk in Groningen.

In deze serie wordt telkens een nieuw licht geworpen op een bekende, klassieke filosofische tekst. Pieter van den Blink presenteert zijn pamflet ‘The Medium Kills the Message. Nieuw licht op journalistiek, media en kijkcijfers’.

Hij gaat daarna onder leiding van Coen Simon en Frank Meester in gesprek met filosoof Jochem van den Berg, oprichter van de satirische website De Speld.

Van kijkcijfers naar big data

Als Marshall McLuhan gelijk heeft met zijn beroemde adagium ‘the medium is the message’ dan dienen we ons af te vragen hoe de nieuwe media de journalistieke boodschap van aard heeft doen veranderen. Want wat betekent het dat informatie steeds onmiddellijker beschikbaar is en vaak ook altijd blijft? Welke invloed hebben sociale media op opiniemakers en het maatschappelijk debat? Hoe groot is de rol van amusement in het verdienmodel van een journalistiek medium?

‘We kunnen en moeten strijden tegen de kijkcijfermentaliteit uit naam van de democratie.’, waarschuwde Pierre Bourdieu in Over televisie.

Pieter van den Blink laat zien dat deze uitspraak nog urgenter is geworden in het 2.0 tijdperk, nu we naast kijkcijfers ook big data hebben.

Pieter van den Blink

Pieter van den Blink (1966) is publicist, journalist, criticus, moderator en werkte als correspondent in Parijs. Hij was verbonden aan dagblad Trouw en werd later adjunct-hoofdredacteur van Vrij Nederland.

Nu is hij vooral actief voor 360 Magazine, het tijdschrift voor spraakmakende buitenlandse journalistiek in vertaling. Daarnaast maakte hij voor de VARA de documentaire ‘Parijs, een lang jaar’. Van den Blink studeerde Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam.

De aanvang is om 20.00 uur. Entree: € 7,50.

Kaarten zijn verkrijgbaar op www.blgroningen.nl/agenda, bij Boekhandel Godert Walter (Oude Ebbingestraat 53) en Boekhandel Van der Velde (Akerkhof 45-47).

Locatie:

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden