Schnitgerfestival in Groningen

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/ Bouwe Brouwer

Het Schnitgerfestival in Groningen start vandaag, donderdag 13 oktober. Groningen staat voor het vierde jaar 4 dagen in het teken van muziek waarin de orgel centraal staat.

Groningen is de enige stad in de wereld met drie Schnitgerorgels. Dit zijn de orgels in de Martinikerk, de Der Aa-kerk en de Pelstergsthuiskerk.

Het Schnitgerfestival wordt om 20.00 geopend door Commissaris van de Koning van Groningen, RenĂ© Paas. Hierbij krijgt de commissaris het eerste exemplaar uitgereikt van de Engelse uitgave van het standaardwerk over orgelmaker Schnitger, ‘Arp Schnitger and his Work’.

Internationaal

Het Schnitgerfestival Groningen opent muzikaal met een internationaal gezelschap: de Duitse organist Wolfgang Zere en het Zwitserse Ensemble Alerion. Het programma bestaat onder andere uit cantates en orgelwerken van Matthias Weckmann.

Musici uit binnen- en buitenland

Het festival biedt een gevarieerd aanbod van concerten door beroemde musici uit binnen- en buitenland, zowel solo als samen met (vocale) ensembles in de Martinikerk, de Der Aa-Kerk en de Pelstergasthuis.

Het programma biedt verder onder meer een wandelconcert, lezingen en een stadswandeling. Voor kinderen is er zaterdag 15 oktober Kleintje Schnitger in de Lutherse Kerk. Tussen 10.00 uur en 12.00 uur is er een kinderworkshop: ‘Hoe kan je muziekmaken met orgelpijpen’.

De gratis toegankelijke workshop is voor kinderen vanaf 8 jaar en in samenwerking met De Jonge Onderzoekers en Mense Ruiter Orgelbouw uit Zuidwolde.

Aanmelden is zeer gewenst, meldt de organisatie en kan via: [email protected]

Voor meer informatie en het totale programma: www.schnitgerfestival.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden