Lezing over Rotterdam – Manhattan aan de Maas

Foto: Kunst in Zicht Groningen

Architectuurhistoricus Suzanne Roelofs-Hellhake geeft woensdag 12 oktober een Kunst In Zicht-lezing over de bijzondere architectuur van Rotterdam in de Remonstrantse kerk in Groningen. Rotterdam is wellicht de meest spraakmakende stad op het gebied van architectuur in Nederland.

Projecten die elders geen draagvlak vinden, worden in Rotterdam gebouwd. Zo had Rotterdam de eerste galerijflat van Nederland en had het de primeur met een autovrij winkelhart.

Kop van Zuid

Ook is Rotterdam de voortrekker op het gebied van de herontwikkeling van een voormalig havengebied: de Kop van Zuid. Dit gebied is getransformeerd tot een spraakmakend woon-, werk- en uitgaansgebied.

Hierbij was de ontsluiting met het centrum belangrijk, dat onder andere werd gerealiseerd door de markante Erasmusbrug.

Beroemde architecten

Maar er is natuurlijk meer gebeurd. Zo is de afgelopen jaren het Centraal Station spectaculair vernieuwd. En natuurlijk is er het bijzondere woon- en winkelgebouw De Markthal.

Verder is er in de stad veel werk te zien van beroemde architecten, zoals Peter Wilson, Frits van Dongen, Mecanoo, Alvaro Siza, Foster + Partners en Rem Koolhaas.

Spraakmakende projecten

In deze veelzijdige lezing wordt gekeken naar de meest spraakmakende projecten. Ze worden in een bredere context geplaatst van idealisme, wederopbouw en de maakbare samenleving.

Suzanne Roelofs-Hellhake

Suzanne Roelofs-Hellhake is architectuurhistoricus, afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen (2002). Sindsdien werkt zij als freelance architectuurhistoricus en geeft lezingen, arrangementen en reizen op het gebied van moderne architectuur.

Kunst In Zicht

Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen.

De lezing is van 19.30 uur tot 21.30 uur. Entree: € 12,50

Kaarten kunnen telefonisch 050-318 86 51, per e-mail [email protected] of via de website worden besteld bij Stichting Kunst in Zicht. Kaarten zijn ook te koop bij Boekhandel Van der Velde, Akerkhof 45-47, Groningen. Of de avond zelf aan de zaal.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden