Lezing Kunst In Zicht: Groningers, kruistochten en bedevaarten

Foto: Kunst In Zicht Groningen

Kunst In Zicht organiseert donderdag 6 oktober de eerste lezing van het nieuwe seizoen in de Remonstrantse kerk in Groningen. Historicus Remi van Schaik vertelt dan over Groningse kruistochten en bedevaarten.

Pelgrimstochten lijken steeds populairder te worden. Waar het vroeger bij een bedevaart vooral ging om de bestemming zelf, ondernemen veel mensen tegenwoordig een pelgrimstocht om de reis er naartoe te ervaren. In de tijd waarin mindfulness en meditatie steeds populairder worden, voelen steeds meer mensen de behoefte om een poosje afstand te nemen van hun hectische bestaan. En wandelen daarom naar bijvoorbeeld Santiago de Compostella.

In deze lezing vertelt historicus Remi van Schaik over de geschiedenis van kruistochten en bedevaarten en dan met name over Groningers die deelnamen aan deze tochten.

Pelgrimstochten

In de veertiende en vijftiende eeuw krijgen kruistochten een vredelievender aard en nemen het karakter van pelgrimstochten aan. Die tochten passen in een bedevaarttraditie die al veel langer bekend is en die in verschillende Europese plaatsen verering van heiligen of relieken als bestemming hadden.

Remi van Schaik

Remi van Schaik studeerde Geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en de Universiteit Gent en was docent Middeleeuwse Geschiedenis en Handschriftenkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn onderzoeksveld beslaat de sociaal-economische en socio-religieuze geschiedenis in het bijzonder.

Aan beide typen van reizen van Groningers, veraf of dichtbij, wordt in deze lezing aandacht besteed. Dit gebeurt aan de hand van informatie uit bijvoorbeeld middeleeuwse schriftelijke en archeologische vondsten.In deze lezing vertelt hij over Groningers die deelnamen aan kruistochten en bedevaarten. Want ook Groningers hebben in de twaalfde en dertiende eeuw bemoeienis gehad met kruistochten tegen ‘ongelovigen’ of ‘ketters’ in het Nabije Oosten. En ook het letterlijk nabije oosten: het Stedingerland in Noord-Duitsland.

Kunst In Zicht

Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen.

De lezing is van 19.30 uur tot 21.30 uur.

Kaartverkoop

Kaarten à € 12,50 kunnen telefonisch 050-318 86 51, per e-mail [email protected] of via de website worden besteld bij Stichting Kunst in Zicht: www.kunstinzichtgroningen.nl.

Kaarten zijn ook te koop bij Boekhandel Van der Velde, Akerkhof 45-47, Groningen en op de avond zelf aan de zaal.

Locatie:

Remonstrantse kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen