Haydn Jeugd Strijkorkest viert 35-jarig jubileum met Zomerconcert

Foto: Haydn Jeugd Strijkorkest

Het Haydn Jeugd Strijkorkest (HJSO) is al 35 jaar dé plek waar jong strijkerstalent in het noorden zich kan ontwikkelen. Op 8 juni wordt dit jubileum gevierd met een feestelijk Zomerconcert in de Nieuwe Kerk in Groningen.

Het Zomerconcert is traditioneel het muzikale hoogtepunt van het seizoen, waarbij het Haydn Jeugd Strijkorkest het resultaat laat horen van een jaar hard werken aan prachtige muziekstukken. Dit jaar staan onder meer werken van William Herschel, Anton Arensky, Joaquín Turina Pérez en Leoš Janáček op het programma. Solisten tijdens dit concert zijn Zohra Jongerius en Marta Kavatsyuk.

Het orkest speelt onder de bevlogen leiding van dirigent Jan-Ype Nota: “Kinderen leren nog heel intuïtief. Ze ontplooien zich door samen te spelen en trekken zich op aan de oudere kinderen. Daarom gaat het groeiproces als muzikant veel sneller dan bij ouderen. Het is fantastisch om met deze jonge, getalenteerde mensen te werken, om hun ontwikkeling te mogen begeleiden.”

HJSO speelt op topniveau en behoort tot de beste jeugdstrijkorkesten van Nederland. De stichting Haydn Jeugd Strijkorkest stelt zich ten doel opkomend talent op te sporen en de jonge strijkers te begeleiden in hun ontwikkeling. Het orkest heeft zich de afgelopen jaren bewezen als gedegen vooropleiding voor de klassieke muzieksector in het noorden. Veel oud-orkestleden spelen nu in vooraanstaande ensembles, beroepsorkesten of reizen als solist de wereld over.

Dit grote netwerk resulteert ook in mooie samenwerkingen. Zo was het HJSO op 7 april 2024 te gast bij Emma van der Schalie, oud-HJSO-lid, bij Podium Klassiek. Het orkest mocht live spelen op NPO2: https://youtu.be/w-XpQZ4UKYw?

Het concert begint om 20.00 uur en de zaal is vanaf 19.30 uur geopend.

Kijk voor meer informatie en tickets voor het Zomerconcert op www.hjso.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen