Uittips voor de Pinksterdagen

Foto: CC BY-SA 3.0/ Wikipedia Commons/ JosvanE

Tijdens het Pinksterweekend zijn er verschillende mogelijkheden om er op uit te gaan naar evenementen. Hieronder een greep uit het aanbod:

Vegan Lentemarkt op Vismarkt

Op de Vismarkt vindt zondag, eerste pinksterdag, een Vegan Lentemarkt plaats. De markt biedt foodtrucks met allerlei vegan lekkernijen. Ook zijn er kraampjes met duurzame en 100 procent plantaardige producten. Ook is er een sprekersprogramma met vijf sprekers. De Vegan Lentemarkt, georganiseerd door The Green Shift Groningen, is van 11.00 uur tot 18.00 uur te bezoeken.

Bourgondisch Bernoulli

Het Bourgondisch Bernoulli, het food and music festival is te bezoeken tot en met tweede pinksterdag. Met lekker eten en drankjes, foodtrucks en live muziek. Het festival is op het Bernoulliplein aan de Korreweg in Groningen, geopend op zondag van 13.00 uur tot 22.00 uur en maandag van 12.00 uur tot 21.00 uur.

Suikermarkt in Stad

Op het voormalige Suikerunieterrein bij EM2 Groningen vindt op pinksterzondag de Pinkster-editie van de Suikermarkt plaats. Op deze markt kun je een variatie vinden van vintage kleding, tot meubeltjes, vinyl, sieraden, schoolplaten en posters, interieurdecoratie en meer. Daarnaast bieden creatieve standhouders en kunstenaars hun zelfgemaakte producten aan, zijn er foodstands en is er muziek. Deze Pinkster-editie is te bezoeken van 11.00 uur tot 17.00 uur. Locatie: EM2, Suikerlaan 6 in Groningen.

Pasar Malam Asia in Kardinge

Dit weekend is de Aziatische cultuur te proeven en beleven in Kardinge bij Pasar Malam Asia. Rondstruinen op een grote markt met allerlei producten uit de Oosterse wereld, lekker eten, livemuziek en dansshows uit Indonesië, Tahiti en Hawaii. Ook kan men een massage nemen en terecht bij verschillende mediums.

Pinksterfeesten Delfzijl

In Delfzijl worden voor de 148ste keer de jaarlijkse Pinksterfeesten gevierd. Talloze activiteiten zijn te bezoeken met onder meer kermis, van roeiwedstrijden tot havenrondvaarten en veel muziek. Op 1ste Pinksterdag is het Zotte Zondag op de Havenboulevard en de Ibiza Markt. Op maandag is het jaarlijkse Dijkfeest. De afsluiting is traditioneel met vuurwerk.

Pinksterfeest en Vlaggetjesdag Zoutkamp

In Zoutkamp vindt dit weekend de pinksterfeesten plaats en zijn er vier dagen lang diverse activiteiten. In de haven van Zoutkamp ligt bijna de gehele vloot en met vlaggetjes versierde garnalenvissersboten. Tijdens het traditionele visserijfeest, dat al gevierd wordt vanaf de 16e eeuw zijn tal van activiteiten, voor zowel jong als oud. Op en rond het dorpsplein is de kermis en in de cafés en in de binnenhaven klinkt livemuziek. Ook zijn er op zondag en maandag allerlei demonstraties, markten, wedstrijden en ‘visserijspelletjes’.

Hoogtepunt van de festiviteiten is Vlaggetjesdag op Pinkstermaandag met onder andere een grote braderie in en rond de binnenhaven. ’s Ochtends maakt de jury het mooist verzorgde schip, het Koninginneschip, bekend. Het is een traditie dat de Zoutkamper vloot uitvaart om de garnalenkoningin op te halen.

Pinksterfeest en Flinke Pink Festival in Leek

Leek staat dit weekend in het teken van de Pinksterfeesten met muziek, het MeezingFeest Leek, een grote kermis en op maandag de traditionele Pinkstermarkt en het Flinke Pink Festival. Kijk voor alle activiteiten op pinksterfestivalleek.nl

Dag van het Kasteel

Het is ook de Dag van het Kasteel tijdens de pinksterdagen. In de provincie openen vijf borgen en landgoederen de deuren. Het thema van dit jaar is ‘Aan Tafel’ en staat in het teken van voedsel, keukens, moestuinen, serviezen en tafeletiquette. Van Borg Verhildersum in Leens, Museum Menkemaborg in Uithuizen tot Borg Ewsum en Museum Menkemaborg om terug in de tijd te gaan.

Op landgoed Frayelemaborg wordt teruggekeerd naar de roerige tijden van de 16e eeuw. Ze doet dat samen met de Vereniging Krijgshistorie Vesting Bourtange. In het park achter de borg zorgt een kampement met ruim vijftig historisch geklede bewoners voor ‘opwinding en vermaak’. Naast allerlei demonstraties zijn er schijngevechten en wapenhandelingen. Kijk voor meer informatie over de borgen en het programma op dagvanhetkasteel.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen